Veřejně známá aktivistka Marie Feryna, jež se dlouhodobě zasazuje za práva LGBTQI (leseb, gayů, bisexuálů, transgender, queer, intersexuálů), byla v otevřeném dopise spolku SdruŽeny z 3. června označena za pachatele znásilnění. O svém prvním činu se podle dopisu nejprve sama zmínila na blogu, ale pak prý svou výpověď rychle stáhla. Znásilnění se však mělo opakovat. Jeho obětí má být právě jedna z autorek dopisu. 

„Zpočátku jí (Marie Feryna, pozn. red.) tvrdila, že si nic nepamatuje, a popírala vinu, později připustila, že skutek spáchala. Pokoušela se vše ututlat a vyhýbala se konfrontaci. K tomu používala i citové vydírání a výhrůžky sebevraždou,“ uvádí se dál v dopise SdruŽen. Autorky otevřeného dopisu argumentují, že nepodaly trestní oznámení, protože si to údajné oběti nepřály. Cílem veřejného sdělení je apelovat na aktivistická hnutí, která by před sexuálním násilím neměla zavírat oči.

Trestní oznámení

Celou situaci sleduje místostarosta Prahy 3 a kritik autonomního sociálního centra Klinika Alexander Bellu (ODS), kde se znásilňování událo: „Podal jsem na Marii Ferynu trestní oznámení. Odsuzuji jakékoliv znásilnění. Je to závažný čin, jenž oběť provází celým životem. V rodině jsme zažili něco podobného, proto je tohle téma pro mě tolik citlivé,“ říká politik.

Místostarosta spojuje tento čin s místem, jež má dlouhodobě „na mušce“. Podle něj nefunguje dostatečně transparentně a je zahaleno tajemstvími: „Kdykoliv chci s někým něco řešit, je to velmi obtížné. Nikdo není člen, ale místo je přesto přístupné komukoliv,“ stěžuje si Bellu.

Autonomní centrum Klinika podle svých slov podobnou reakci očekávalo. „Dozvěděli jsme se to před chvílí, něco takového jsme očekávali, víc se k tomu pro teď vyjadřovat nebudeme,“ sdělili jeho zástupci Blesk.cz.

O znásilnění Klinika podle svých slov věděla. „Respektovali jsme přání přeživší nepodávat trestní oznámení a podstoupili kroky, aby se zde situace už neopakovala. Chceme usilovat o vymýcení sexuálního násilí, jak uvnitř našich kruhů, tak mimo ně,“ sdělilo centrum ve svém prohlášení. 

Celá kauza hlasitě rezonuje především na sociálních sítích. Zveřejnění otevřeného dopisu kritizují některá feministická hnutí, například RFK nebo České sestry věčné radosti, která je považují za lynč. „Otevřený dopis tohoto typu s konkrétním jménem jde naprosto proti jakýmkoliv zásadám dodržování bezpečí jedinců,“ napsaly spolky v prohlášení. Další kritika míří nejen k transgender komunitě, ale také přímo k centru Klinika. Uvědomme si, že sexuální násilí se děje například i v soukromých prostorách, a nikdo daný prostor neobviňuje,“ reagovaly SdruŽeny.

Blesk.cz se Marii Ferynu pokusil kontaktovat, dotazy ale zůstaly nezodpovězeny.

Fotogalerie
9 fotografií