Hromady, kam jen oko dohlédne. První pražská kompostárna, pod správou Lesů hlavního města Prahy, ve Slivenci slouží od července 2017 ke svozu biologického odpadu z celé Prahy. Otevřela se nejen Pražanům, kteří ji mají zdarma do 250 kilogramů měsíčně, ale i firmám a mimopražským občanům, kteří za tunu přivezeného materiálu platí 600 korun. „Zpočátku byl provoz spíše testovací. Je vidět, že si postupně lidé na kompostárnu zvykli a jezdí sem,“ prozradila s nadšením radní Jana Plamínková (STAN). 

Ačkoli se kompostárna nachází v páté městské části, v okolí žádné domy neobjevíte. Jakmile se octnete u plotu areálu, přivítá vás velká cedule, která upozorňuje, že jste právě dojeli ke kompostárně. O tom, že jste na správném místě, vás také přesvědčí zápach tlející zeleně, který připomíná zápach hnoje. Ten tu ale rozhodně nenajdete. Stejně tak ani přebytečný odpad, který se nevešel do kontejneru.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak vypadá první pražská kompostárna. Víme, co se chystá. Eva Fornálová

Co vás tady čeká?

Hned u vchodu vám materiál zkontrolují. Na kompost smí pouze tráva, listí, větve, dřevo, ovoce a zelenina. „Nepřijímáme pařezy, zeminu ani kameny,“ svěřil vedoucí kompostárny Mikuláš Němec, který na korbě aut už narazil na ledasco: plasty, nebo dokonce lyžáky. Jakmile projdete kontrolou, vozík s nákladem vám zváží. Následně se můžete vrhnout na vykládání větví dle instrukcí obsluhy. „Nakonec vám opět zváží auto,“ prozradila radní, jak pečlivě sledují váhu navozeného odpadu.

Pak už se do práce dávají těžké stroje, které podporují kompostování od obracení zeminy přes vozíky pro přemisťování až po bubnovou třídičku, jež kontroluje všechen materiál. Ten, který sem nepatří, pak odsype na vedlejší hromadu. 

Například za prvních šest měsíců předešlého roku sem lidé navezli téměř 300 tun. Od začátku letoška dokonce přes 400 tun. Celková kapacita je přitom 7 tisíc tun. Zájem z měsíce na měsíc narůstá, proto město přichází s nápadem, jak vyhovět široké poptávce. U jednoho centrálního místa skončit nemohou.

Vzor z Rakouska

Inspiraci v kompostování si původně Praha vzala od našich sousedů. „Vídeň má jednu velkou kompostárnu s kapacitou tisíc tun. Ovšem oni to mají na ideálním místě, kde to nikoho neruší. V Praze by bylo velmi obtížné najít takhle velký pozemek,“ vysvětluje Plamínková. A tak město chce vytvořit namísto jednoho velkého sběrného místa více malých. „Má to výhodu menší dopravní stopy, kdy se nemusí odpad vozit desítky kilometrů daleko,“ poukazoval na výhodu plánu Radim Polák, vedoucí oddělení odpadů z Magistrátu hlavního města Prahy.

Přestože je v plánu vybudovat hned několik míst, reálně se zatím mluví o jediném. V plánu odboru ochrany prostředí je realizace kompostárny v městské části Prahy 14 poblíž malešické spalovny, kde by bylo možné zpracovat až 15 tisíc tun za rok. To je více než dvojnásobek toho, co zvládne kompostárna ve Slivenci – tam je možné zpracovat 7 tisíc tun ročně. Prozatím je projekt ve fázi studie proveditelnosti záměru.

Prohlédněte si areál:

Fotogalerie
28 fotografií