Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Popraviště tu nahradil golf. Trump a Kim se setkají na ostrově Sentosa

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
6. června 2018
11:10

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un budou 12. června v Singapuru jednat v hotelu Capella na ostrově Sentosa. Na Twitteru to oznámila mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. O hotelu Capella média spekulovala jako o jednom z možných dějišť historického summitu, jehož tématem bude jaderné odzbrojení KLDR.

„Děkujeme našim skvělým singapurským hostitelům za jejich pohostinnost,“ napsala Sandersová. Bílý dům již v pondělí uvedl, že začátek schůzky, která se uskuteční za týden v úterý 12. června, je plánován na 9:00 místního času (3:00 českého času).

Ostrov smrti se přejmenoval na „mír a klid“

Název ostrov Sentosa v překladu do češtiny znamená „Mír a klid“ a se svými krásnými plážemi, kasiny a golfovými hřišti je ostrov oblíbeným turistickým místem. Během 2. světové války ale fungoval jako japonské vězení pro válečné zajatce. Tam však jeho temná minulost nekončí, jako vězení sloužil před válkou i po ní.

V místě nejluxusnějšího golfového hřiště, které během summitu možná navštíví i vášnivý golfista Trump, se dříve nacházelo popraviště. Podle záznamů zde byly popraveny stovky lidí. Do roku 1972 ostrov nesl jiné jméno: Pulau Belakang Mati, v překladu Ostrov se stínem smrti. Singapurská vláda se ale rozhodla, že z ostrova vytvoří „zábavní a turistický ráj“, proto dostal i nový název.

Pokoje, apartmá a vily

Hotel Capella nebyl jediný, o kterém média jako o dějišti summitu spekulovala. Zmiňován byl v této souvislosti například hotel Shangri-La, kde se o uplynulém víkendu konala bezpečnostní konference za účasti amerického ministra obrany Jamese Mattise.

Hotel Capella má celkem 112 pokojů, apartmá a soukromých vil, které dohromady tvoří obrovský resort rozkládající se na ploše 121 tisíc metrů čtverečních. Jedna noc v nejlevnějším pokoji vyjde na 10 tisíc korun, cena tříložnicové koloniální vily je 164 tisíc korun za noc. Všechna apartmá i přídatné vily hotelu jsou na dobu konání summitu zarezervované.

Baketbalista na summitu

Summitu se kromě amerických a severokorejských diplomatů prý zúčastní i bývalý basketbalista Dennis Rodman. Ten se jako jeden z mála Američanů osobně setkal s Kim Čong-unem, který je velkým fanouškem basketbalu.

„Můžete si o tom myslet, co chcete. Spousta diplomatických jednání vznikla na základě společného známého, co by vyslance dobré vůle. Pro Kima a Trumpa je to Rodman,“ sdělil zdroj deníku New York Post.

Kamarádi do deště v KLDR: Diktátor Kim Čong-un a basketbalista Dennis Rodman, který do Severní Koreje létá pravidelně Kamarádi do deště v KLDR: Diktátor Kim Čong-un a basketbalista Dennis Rodman, který do Severní Koreje létá pravidelně | EPA

Rodman se s Kimem poprvé setkal v březnu 2013, po návratu do USA se nechal slyšet, že jsou přátelé. Sportovec byl také dlouho jediným zdrojem o Kimově rodině a životě. Rodman svou cestu do Singapuru ještě nepotvrdil. „Mluvili jsme o tom, ale nic není potvrzené. Dennis je ochotný se summitu zúčastnit, pokud by bylo třeba,“ uvedl jeho mluvčí Darren Prince.

„Kim dlouho nevěděl, kdo Trump je. Myslím, že jeho osobnosti porozuměl, až když jsem mu k jeho narozeninám v roce 2017 dal Trumpovu knížku Umění udělat dohodu. Zcela upřímně Kim Čong-un a Donald Trump jsou dost podobné osobnosti, podle mě si budou rozumět,“ uvedl Rodman. V rámci talkshow Late Show Stephena Colberta ale o svém severokorejském „kamarádovi“ řekl, že je šílenec.

Video  Když Kim potkal Muna: Severní a Jižní Korea ukázaly světu „doják“  - Twitter / @TheBlueHouseKR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi