Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Komunistický fízl.“ Tisíce lidí se bouřily proti vládě Babiše s komunisty

Video se připravuje ...
Autor: zst, mat, kda, zb, jim - 
5. června 2018
21:41

Iniciativa Milion chvilek pro demokracii svolala na řadu náměstí po celém Česku od šesti večer demonstrace proti společné vládě Andreje Babiše s komunisty. Ti by měli tolerancí umožnit vznik menšinové vlády ANO s ČSSD. Jen v Praze se podle odhadů zúčastnily protestu tisíce lidí, v dalších velkých městech Česka pak stovky. Reportéři Blesku monitorovali situaci kromě Prahy také v Brně, Plzni a Ostravě. „Hodnotím to jako mítink politiků, kteří neuspěli ve volbách a v prezidenské volbě,“ reagoval pro iDNES.cz šéf ANO.

„Babiš ven, Babiš ven,“ skandovali lidé na náměstí Masaryka v Ostravě. V davu byla podle reportéra Karla Dostála k vidění hesla jako „komunistický fízl a kriminálník“ nebo „Fízl premiérem? Ne!“. Zazněly politické písně, dav občas také skandoval „STB, STB“, jinak byla situace na ostravském náměstí, které hlídá několik policistů, poklidná. Protest v Ostravě skončil kolem 19:45.

Na demonstraci v Praze vystoupilo před tisícovkami demonstrantů hned 30 řečníků. Dav skandoval na adresu premiéra v demisi Babiše „hnůj“ nebo „estébák“, hlásil z místa Jiří Marek, reportér Blesku. Na pódiu se sešli zástupci opozice, mezi nimi i senátor a exminsitr ČSSD Jiří Dienstbier. Když přicházel k mikrofonu protestující nesouhlasně pískali a křičeli. Oproti tomu Miroslava Němcová (ODS) si získala mohutný aplaus diváků tím, že připomněla svůj odchod během inaugurace prezidenta Zemana z Vladislavského sálu. Horní část Václavského náměstí byla v 18:20 zcela zaplněna a v bočních ulicích nebylo k hnutí.

Demonstranti se začali rozcházet kolem deváté večer, kdy dav po skandování „odstoupit“ zazpíval českou státní hymnu. Během akce nedošlo podle informací Blesku k žádnému incidentu. 

Na brněnském Zelném trhu se kolem 18. hodiny shromáždilo asi pět set lidí. Přítomné uvítal senátor Zdeněk Papoušek (nestr.), na pódium ho doprovodil bývalý poradce Václava Havla a rektor JAMU Petr Oslzlý.

„Hrozí nám, že se staneme malým ostrůvkem totality uprostřed moře evropské demokracie,“ řekl Oslzlý. Naše politika smrdí od hlavy, zacílil na prezidenta Miloše Zemana, kterého označil za toho, kdo nejvíce ohrožuje demokratický systém v Česku. V davu, který stále narůstá jsou desítky transparentů zaměřené na osobu Andreje Babiše s nápisy jako Stop Babiš s.r.o., Nechceme trestně stíhaného premiéra! Či ANO Babišovy koblihy ještě draze zaplatíme.

„Nesouhlasím s tím, abychom měli premiéra bez důvěry, to je pro Česko podřadné. Vadí mi taky, že podlejzá prezidentu Zemanovi, který nás očividně táhne na Východ,“ řekl Blesku obyvatel Brna Michal Tůma, který přišel vyjádřit nesouhlas i s pětiletou dcerou Klárkou.

Brňan Michal Tůma s dcerou: „Nesouhlasím s tím, abychom měli premiéra bez důvěry, to je pro Česko podřadné. Vadí mi taky, že podlejzá prezidentu Zemanovi, který nás očividně táhne na Východ.“ Brňan Michal Tůma s dcerou: „Nesouhlasím s tím, abychom měli premiéra bez důvěry, to je pro Česko podřadné. Vadí mi taky, že podlejzá prezidentu Zemanovi, který nás očividně táhne na Východ.“ | Blesk / Zdeněk Matyáš

Ostře se do Babiše opřel také ředitel Divadla Bolka Polívky Ondřej Chalupský. „Buďme hlídací psi demokracie. Buďme aktivní, nebuďme lhostejní. Opakujme, že nechceme vládu v demisi, trestně stíhaného premiéra, nechceme vládu s podporu KSČ a prezidenta, který tomu všemu napomáhá,“ řekl před demonstranty. Na místě je podle mluvčího městské policie Jakuba Ghanema aktuálně asi 600 osob.

Před 20. hodinou vystoupili na brněnském pódiu i dva soupeři o senátorský post, rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek a kadeřník Jan Špilar. Bek varoval před tendencemi účelově zasahovat do právních základů státu. Špilar použil i výrok amerického prezidenta Abrahama Lincolna: „Nebuďme otroky, ani otrokáři. Překonejme naštvanost, pozvedněme to pozitivní, co se tady za 100 let udělalo. Musíme konat, nestát se těmi, kteří mlčí a bojí se opustit doma své televizory.“ V Brně akce trvala do půl desáté večer.

Demonstrace proti Andreji Babišovi a komunistům v Brně. Na místě bylo asi 600 lidí (5.6.2018) Demonstrace proti Andreji Babišovi a komunistům v Brně. Na místě bylo asi 600 lidí (5.6.2018) | Blesk / Zdeněk Matyáš

Odhadem tři stovky lidí se sešly podle reportéra Zbyňka Schnapky také v Plzni. Na tamním náměstí Republiky se tak téměř ztratili. Lidé tam dorazili protestovat většinou bez transparentů a za hodinu a půl se rozešli.

Zeman jmenuje Babiše ve středu

Andrej Babiš bude premiérem na Pražském hradě podruhé jmenován už ve středu 6. června. Více než týden ale bude muset čekat na výsledky vnitrostranického referenda ČSSD, které končí 14. června. Teprve poté bude jasné, zda bude muset hnutí ANO hledat jinou variantu vládní spolupráce, nebo dojde na „staronovou“ vládu se sociální demokracií. Vznik této vlády by měli umožnit komunisté.

„Už za dva týdny nám budou zase vládnout. Komunisti,“ píše se v popisu událostí svolávajících lidi na náměstí českých měst. Protesty by měly proběhnout ve všech krajských městech i řadě menších. Akce nese název Jednou provždy a začíná hromadně kolem 18. hodiny. Cílem podle organizátorů je, aby nebyl českým premiérem někdo, kdo je trestně stíhán, a aby v Česku nevznikla vláda s podporou komunistů.

Například v březnu se v Praze sešlo kolem 20 tisíc lidí na protest proti tomu, že se do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS měl postavit komunista Zdeněk Ondráček, který se účastnil potlačování demonstrací v roce 1989.

jote ( 8. června 2018 11:19 )

Těm tisícům demonstrujících blbečků co kdákaj, že se komunisté dostanou k moci bych rád řekl ať se podívají do všech stran, všude sedí komunisté ! Nikdy jsem nebyl a nejsem příznivcem komunistů, naše rodina pocítila pěst dělnické třídy až dost, ale to je jiné téma, ale těm zlodějským zbohatlíkům bych přál aby e našla nějaká strana, která by dokázal znárodnit to co bylo rozkradeno, KSČM by to, ale určitě nebyla páč ta se na té zlodějské vlně veze od roku 1990 také

Petrolin ( 7. června 2018 21:09 )

Na místo v senátě je adeptů plný Václavák.Na pořádnou práci se nikdo nenajde.Ještě,že máme komunisty.Václav Havel se s chutí dal na prezidenství.Brzo zjistil,že vládnutí není jen prndání na manifestacích a proto sáhl do rezerv a předsedou tehdejší vlády jmenoval člena ústředního výboru KSČ soudruha Čalfu.Tak je to i nyní.Premiérů již jsme měli několik.Ani jeden z nich za moc nestál.Konečně,když se nám daří,kdy platy rostou,lidi zjišťují,že se mají lépe než za minulého režimu ,kdy máme být jednou ze šťastných zemí Evropy by někteří chtěli přepřahat.No jo,ale pořád není nám představen budoucí premiér.Všechny ty osobnosti,které odvolání premiéra podporují nemají zkušenosti z vládnutí.No nic počkáme si až podporovatelka hnutí Ester Janečková sama doma něco vymyslí

hejhej ( 7. června 2018 10:31 )

Urážky, vyřvávání - to dokáže jenom poražený "demokratická " žumpa se svými příznivci. Kde byli, když se rozkrádala republika ???

flora ( 6. června 2018 13:53 )

Nechce se mě věřit že by mezi demonstranty nebyl nikdo kdo měl mamičku, tatíka,ségru, bráchu, babičku, dědouška, strýčinka či tetičku zaměstnanou ve vývozních a dovozních společnostech za socíku. Vždyť dostat tam zaměstnání bylo velké maso a obrovský kariérní úspěch.A kdo jen někoho takového znal, tak se tím veřejně chlubil. Asi tedy na tom Václaváků byli pouze ti, kteří si pak jen kupovali v pasážích bony za 3,později za 5, 7, 9, 13.. A pak jejich děti, kterým doma všechno úplně neřekli

anna1234 ( 6. června 2018 11:54 )

.. a v čem kdo včera na Václaváku neuznával ústavu??? To je totiž svoboda projevu, ty jí používáš taky, proč by nemohli i ti co mají jiný názor než ty?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa