Unavené a trochu posmutnělé pohledy vysílala včera Kamba ze své „marodky“, ale všichni věří, že své zdravotní potíže překoná. „Na závěry je zatím brzy. Ještě pár dní bude utlumená,“ řekl v pondělí Blesku veterinář Zoo Praha Roman Vodička.

V zoo teď čekají také na laboratorní vyšetření krve a odebraných tkání. Zákrok se vším všudy trval 3,5 hodiny, z toho přes dvě hodiny byla Kamba na sále. V šestičlenném operačním týmu byli kromě veterináře Romana Vodičky a dvou asistentek i tři humánní lékaři. Kamba se z izolace tváří zkroušeně, ale oddělení od rodiny je nutné. „Je riziko, že by se někdo ze skupiny mohl začít zajímat o zašitou operační ránu a stehy by jí vytáhl. Sama ale není. Přes mříže se s ostatními vidí, slyší a mohou se dotýkat,“ vysvětluje veterinář.

A v čem se zákrok a péče o pacienta ze zoo liší od péče o domácí mazlíčky? „Například psovi dáte límec, aby si nemohl stehy vykousat či vylízat. To my udělat nemůžeme, proto už během operace vymýšlíme postupy, které minimalizují riziko, že by si zvíře stehy vytáhlo,“ říká Vodička. Operace Kamby byla skoro lidská, má tedy veterinární ordinace v zoo potřebné vybavení? „Někdy nám s přístrojovým vybavením pomohou firmy. Tyto přístroje ale nikdy nepřijdou do kontaktu s lidmi,“ dodává.

Fotogalerie
11 fotografií