V místnosti byl rozložen obří stůl, na němž byl rozložen 3D model Vítězného náměstí, u něj postávaly skupinky lidí a brýlemi si prohlíželi virtuální proudění vzduchu. Nová laboratoř Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky dokáže vizualizovat dopady stavebních projektů, dopravní zátěž, chování toku Vltavy, oteplování města, hromadění emisí atd.

Na celém projektu spolupracovali Operátor ICT, a.s., Institut plánování a rozvoje (IPR) a společnost grey-dot, s. r. o., která dodala model a napomáhá vyvíjet celou technologii: „V současnosti jsme vytvořili model Vítězného náměstí, na němž můžete vidět aplikovaná data z Akademie věd. V současnosti jsou to environmentální data – proudění a směry větru. Bavíme se také o znečištění ovzduší,“ říká sympatický ředitel grey-dot s.r.o. Roman Werner.

Virtuální model celé Prahy

„V tuto chvíli jednáme s jednotlivými městskými organizacemi, zejména s Institutem plánování a rozvoje, Technickou správou komunikací a Dopravním podnikem Praha, jaké nejlepší využití by pro ně projekt vizualizace Prahy mohl podniknout,“ přibližuje další budoucnost vedoucí odboru Smart Prague Michal Kraus.

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) na Českém vysokém učení technickém otevřel 23. května 2018 v Praze Centrum města budoucnosti.
Autor: Kateřina Šulová

„Chtěli bychom virtualizovat celé město a doufáme, že do konce roku budou další čtvrtě připravené. Neřeknu vám, kdy bude virtualizované kompletní celé město. Projekt se však velmi rychle vyvíjí,“ slibuje si od projektu primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Video
Video se připravuje ...

Otevření nové laboratoře virtuálního plánování na ČVUT Jiří Marek

Celý projekt bude stát méně než 20 milionů korun a k dalšímu vyývoji bude nutné sesnímat další data. K jejich získání by měla pomoci i Akademie věd. Technologie vizualizace má výhodu, že může reagovat na aktuální stav, což se hodí v kritických situacích.

Fotogalerie
17 fotografií