Když se řekne jižní Morava, většina lidí si představí víno. A mají pravdu. Ačkoliv tato oblast není jenom o víně, víno tu hraje opravdu důležitou roli. Tento oblíbený nápoj se stal jejím poznávacím znamením a přirozeně doprovází běžné dění v tomto regionu. Nachází se zde vinařská oblast Morava, která se skládá ze 4 vinařských podoblastí – znojemské, mikulovské, velkopavlovické a slovácké – a rozkládá se od Znojma až po Uherské Hradiště. Tvoří ji více než 300 vinařských obcí a více než 1000 viničních tratí. Nejrozšířenějšími odrůdami je zde Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Frankovka a Svatovavřinecké, ale samozřejmě tu najdete v podstatě všechny dostupné odrůdy jak modrých, tak bílých hroznů. 

Příležitostí a míst, kde ochutnat víno nebo se sklenkou v ruce strávit příjemné odpoledne, je tu opravdu nespočet. Pokud se o víno opravdu zajímáte a chcete toho ochutnat co nejvíc, tak nesmíte vynechat návštěvu expozice Salonu vín, která se nachází ve sklepení valtického zámku. Najdete v nich 100 nejlepších vín České republiky, která můžete i ochutnat. Pokud dáváte přednost větším akcím, kde se kromě vína můžete i dobře pobavit, tak jsou pro vás ideální příležitostí letní otevřené sklepy nebo vinobraní. Pokud se chcete o víně i něco dozvědět, navštivte vinařskou expozici Regionálního muzea v Mikulově. Uvidíte zde jeden z největších vinných sudů v Evropě, galerii historických vřetenových lisů a dozvíte se, jak to vlastně je s tradičním vinařstvím na Moravě. Opravdoví fajnšmekři pak mohou vyrazit třeba za vinařskou architekturou, která se hlavně v posledních letech rozrůstá, a obdivovat můžete nejen klasické historické sklepy, ale i moderní a úchvatné stavby vinařských dvorů a provozů. Odpočinout si a nadýchat se čerstvého vzduchu je ideální při procházce mezi vinicemi. Na mnohých vinicích a vinohradech často narazíte na rozhledny, které vám dopřejí celkový pohled na krásu jižní Moravy.

Co a kde ještě navštívit?

Kromě vína je jižní Morava také hodně bohatá na památky a historická místa. Z nepřeberného množství hradů, zámků a dalších pamětihodností stojí jednoznačně za návštěvu Lednicko-valtický areál, zapsaný na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Dalšími důležitými kulturními zastávkami při návštěvě jižní Moravy by měla být historická města Znojmo a Mikulov. Zájemci o sport si také přijdou na své. Jižní Morava je ideálním místem pro cyklisty. Téměř celá je protknuta sítí cyklostezek, které vám umožní objet všechna důležitá a zajímavá místa na kole. Osvěžit se pak můžete třeba v Aqualandu Moravia, největším a nejmodernějším aquaparku u nás. Za návštěvu určitě také stojí Moravský kras nebo Baťův kanál. Během roku hostí jižní Morava také nespočet společenských událostí. K nejvýznamnějším patří určitě šampionát MotoGP na Masarykově okruhu v Brně. V městečku Slavkov u Brna, se pak každý rok konají Napoleonské slavnosti, kdy probíhá rekonstrukce slavné bitvy tří císařů s doprovodným kulturním programem. 

Veškeré užitečné informace, které byste mohli před cestou na Moravu využít, najdete zde: http://www.wineofczechrepublic.cz.

Fotogalerie
32 fotografií