Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skončí církevní restituce u soudu? ANO, ČSSD i KSČM pro zdanění. „Zloději,“ čertí se lidovci

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. června 2018
05:40

Andrej Babiš (ČSSD) i Jan Hamáček (ČSSD) přesvědčují KSČM, že v případě zákona o zdanění finančních náhrad za církevní restituce jsou na jedné lodi. Především zástupci KDU-ČSL se čílí a věří, že pokud něco takového projde, Ústavní soud jejich argumenty jasně smete ze stolu. Spěje spor skutečně k soudu? V této kauze nejde o blesk z čistého nebe, nelze zároveň předjímat výsledek a je pouze zbožným přáním tvrdit, jak by soud dopadl, upozorňuje ústavní právník Jan Kudrna.

Návrh na zdanění církevních restitucí má podle všeho podporu formující se vládní koalice, byť v programovém prohlášení vlády není. Zástupci KDU-ČSL míní, že by celá věc mohla dospět až k Ústavnímu soudu.

Předjímat rozhodnutí Ústavního soudu nelze, premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) prý z jeho rozhodnutí nemá obavu. Primárně mu nyní však jde o složení nové vlády, její vznik mají podpořit komunisté. Ti na zdanění finančních náhrad za církevní restituce tlačí dál. Protlačili návrh již 1. čtením ve Sněmovně a restituce tak míří do čtení druhého. 

Komunisté přitom o víkendu vyzvali ANO a ČSSD, aby podporovali návrh na zdanění církevních restitucí dál. Podle šéfa poslaneckého klubu KSČM totiž bez podpory zdanění restitucí církvím nebude ani podpora vlády, která komunisty pro získání důvěry nutně potřebuje. „Padne naše podpora a naše tolerance,“ varoval v Otázkách Václava Moravce Pavel Kováčik (KSČM) možné vládní (znovu)partnery ANO a ČSSD pro případ, že by od podpory pro zdanění finančních náhrad ustoupili.

„Na svou čest dosvědčuji, že Andrej Babiš dříve oprávněnost církevních restitucí a náhrad nezpochybňoval. Nyní bohužel podléhá vydírání od KSČM,“ napsal na Facebooku exministr kultury a kandidát lidovců de Senátu Daniel Herman (KDU-ČSL).

ČSSD je pro zdanění, znovu podpoří návrh

Také Šéf ČSSD Jan Hamáček, který přesvědčuje sociální demokraty, aby ve vnitrostranickém referendu dali hlas pro vládu s Babišem, přispěchal s uklidněním pro komunisty. „Návrh na zdanění náhrad poslanci ČSSD jednoznančně podpořili v prvním čtení a nechystáme se na tom nic měnit,“ ujišťuje.

Stejně tak Andrej Babiš v pondělí před novináři potvrdil, že zdanit náhrady za restituce církvím chce i on, protože dle něj byly restituce výrazně „prodražené“. A to dokonce o 54 miliard, míní.

Pomoc od SPD. Opět

Pro zdanění náhrad za církevní restituce je přitom i SPD, jak se ukázalo při prvním čtení - právě okamurovci přitom ve Sněmovně po volbách vytvořili hlasovací blok společně s ANO a KSČM. A Tomio Okamura má jasno - chce danit! Občané jsou podle něj „gigantickými finančními náhradami“ otráveni.

„To, co bylo církvím skutečně ukradeno, mělo by jim být vráceno či nahrazeno bez dalšího danění, protože náhrada škody není dar ani příjem. Na druhou stranu finanční náhrady, které nejsou náhradou škody, ale jsou skutečně čistým příjmem, by zdaněné být měly,“ uvedl ve Sněmovně. Podle něj je problémem, že restituční náhrady dostávají i církve, které před rokem 1948 neexistovaly.

Kalousek: Opovrhování právem

Tento argument již stihl odmítnout kritik návrhu Miroslav Kalousek (TOP 09), který vysvětloval, že jde o součást dohody, kdy zejména katolická církev byla ochotna se dohodnout s dalšími 16 církvemi a náboženskými společnostmi, že se s nimi o náhrady podělí. Nejde tak o další náklady, ale o to, že se církve rozdělí, „aniž by to pro ten stát znamenalo peníze navíc“, podotýkal Kalousek.

„Na přání komunistů jsou ANO i ČSSD připraveny porušit smluvní závazky vůči 16 křesťanským církvím a Židovské náboženské obci. Bez ohledu na to, co si kdo myslí o církevních restitucích, to je opovrhování právem a rozklad právního státu,“ rozčiluje se nyní Kalousek.

Lidovci běsní. Zdechovský mluví o zlodějích, Jurečka o opojení mocí

Proti zdanění náhrad církevních restitucí jsou jednoznačně lidovci. „Je to politický folklor,“ řekl nyní ke komunistickému tlaku na církevní restituce Blesk Zprávám šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Podle něj přitom není otázka církevních restitucí ani politická, ani náboženská. „Je to věc čistě právní,“ míní Bělobrádek. Restituce jsou dané smlouvami, u kterých souhlasily obě strany - církve i stát, podotýká. „Pokud by se něco takového mělo vypovídat, je to elementární porušení právního státu a myslím si, že i Ústavní soud by to nakonec musel shodit,“ věří.

Ostřejší byl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. O komunistech se na Twitteru rozepsal jako o „zlodějích a zločincích“, kteří si dnes diktují podmínky, za jakých má být vydán jimi ukradený majetek.  

„Zloděj zůstane vždycky zlodějem, aspoň ve svém myšlení. To všechny tři strany ukázaly. Komunisté nyní chtějí zakrýt to, že si rozebrali az mnoho set tisíc na postech v různých státních dozorčích podnicích a radách a teď od toho chtějí odpoutat pozornost. Myslím si, že je to hra. Jsem naprosto přesvědčený, že to Ústavní soud shodí, i kdyby to prošlo. Je to jako kdyby začali danit lidem náhrady za pojištění nebo cokoliv,“ řekl Zdechovský Blesk Zprávám.

Na podobný argument o křeslech ve státních podnicích přitom už v ČT reagoval komunista Kováčik slovy: „A vy se divíte, že chceme kontrolovat, když podporujeme? To bychom potom byli jako namalovaní.“

Současná znovu rozhořelá debata o danění církevních restitucí však štve lidovce výrazně. „Je to totální nesmysl a populistické volební téma. Když toto projde, tak já věřím, že řada voličů ANO a ČSSD nám dá v příštích volbách hlas,“ dodal europoslanec Zdechovský.

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka poukázal vedle toho na „chuť vládnout s komunisty“, kteří by historicky mohli mít přímý vliv na vládní dění, byť neusilují o křesla v Babišově kabinetu. „Jak asi bude spravovat zemi vláda a premiér, který slibuje něco, co je v rozporu s platnými zákony, a sám premiér ví, že to u Ústavního soudu a obecně u soudů nemůže obstát. Chuť vládnout třebas i s komunisty je obrovská,“ rýpl si Jurečka a mluví i o „opojení mocí“.

„Babišova touha vládnout je tak velká, že souhlasí s nehoráznými nároky KSČ(M) a je ochoten porušit závazky dané církvím a náboženským společnostem. Co nás ještě čeká?!“ přisadil si i další lidovecký europoslanec Pavel Svoboda.

Expert: Rozhodnutí soudu nelze předjímat

Také podle liberálního ekonoma Petra Macha, eurospektika a bývalého europoslance za Svobodné, je přitom zdanění náhrad za restituce odporující základním principům právního státu. „Ať se nám církevní restituce líbí, nebo ne,“ podotkl. I on věří, že by opatření před Ústavním soudem neobstálo.

Ústavní právník Jan Kudrna však upozorňuje, že výsledek případného soudního sporu skutečně nelze odhadovat a očekávané výsledky jsou jen zbožná přání. „Jak by rozhodl Ústavní soud, to nevím, to neví nikdo. Pro všechny jsou to pouze zbožná přání a buď by rozhodl tak, nebo tak, ale podle mně by se musel vypořádat se svými dřívějšími velkými rozhodnutími, kdy použil velmi silné věty, že si stěžovatel nemá, když to řeknu hodně volně, na co stěžovat a že je čistě věcí státu, co s tím udělá,“ řekl Blesk Zprávám.

„Komunisté a ČSSD přinejmenším, možná i část ODS kdysi a možná i příslušníci některých dalších stran od začátku říkali, že považují tzv. restituce za nadhodnocené a budou usilovat o jejich redukci. Tzv. legitimní očekávání je oslabené tím, že nikdo nemůže říct, že to přichází jako blesk z čistého nebe, protože o tom všichni neustále mluvili,“ podotkl Kudrna.

Připomíná přitom předchozí koalici ČSSD, ANO a právě lidovců. „Poslední čtyři roky všichni možní představitelé i ANO i ČSSD naznačovali víc nebo méně otevřeně, že s tím vláda nemůže nic dělat, protože je závislá na hlasech lidovců a ti jsou proti. Celou dobu tady všichni vědí, jaká je situace a že to visí ve vzduchu, že to nastat může,“ dodal pro Blesk Zprávy odborník na ústavní právo.

vlasta1 ( 8. září 2018 09:49 )

Je velice úsměvné když zrovna Lidovci křičí o zlodějině.

hejhej ( 5. června 2018 13:15 )

A že " spravedlivým" lidovcům nevadí, že církevní restituce byly schváleny jen díky 1 hlasu poslance - odsouzeného kriminálníka z ODS. Daně mají platit pro všechny !!!!!!

gabreta ( 5. června 2018 12:20 )

Ostřejší byl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. O komunistech se na Twitteru rozepsal jako o „zlodějích a zločincích“ Neznám z historie větší zloděje a vrahy, než jsou církve. Ve jménu Boha, velá staletí dokazují, že jejich největší víra, je mamon za jakoukoli cenu!! Docela by mne zajímalo, jakej majetek jim mohl sebrat bolševik, když ten jim odebral už Josef II. a nechal jim pouze jeho správu pro činnost církví a ne pro jejich obohacování! Hlavně by si všichni měli připomenout, jakým podvodem na voličích a národu, byly církevní restituce v parlamentu schváleny, převahou jednoho hlasu, pravomocně odsouzeného poslance ODS, aniž by restituce měly ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v programu a nakonec i v programovém prohlášení. S tím by ty zmetky nikdo nezvolil!!

agfor ( 5. června 2018 12:11 )

Lidovečtí zloději řvou chyťte zloděje, ale že církve byly v kostelích, farách atd od dob Josefa II v nájmu, který nepltily už neřeknou.

salto ( 5. června 2018 09:01 )

partyzanka.michel: A černochy, pardón afroameričany do Afriky. To by byl hegeš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa