Strašidelné podzemí i divoký západ v srdci Vysočiny

Žďársko to nejsou jenom kopce, hluboké lesy a průzračné potůčky. To je také moře zážitků, fantazie a rozzářených dětských očí. Do Strašidelného podzemí ve sklepení Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě se můžou vydat jenom odvážlivci. Na ně čekají speciální světelné i zvukové efekty a příběhy inspirované místními pověstmi. Pohádkový svět s trpaslíky, Rákosníčkem, Karkulkou nebo loupežníkem Rumcajsem vyrostl nedaleko obce Sněžné a jmenuje se Pohádková vesnička Podlesíčko. Brány do pohádky tady s příchodem letních prázdnin otevírají několikrát do týdne a zajímavý program pořádají každou sobotu.

Jasnou volbou je Westernové městečko Šiklův mlýn ve Zvoli nad Pernštejnem. Děti nadchnou westernová představení, indiánská vesnice nebo zoopark, vyzkouší si lukostřelbu, svezou se na koni nebo vláčkem Union Pacifik. Tatínci si můžou zarybařit, zadovádět si na čtyřkolkách nebo se vyřádit na paintballu. Maminky zase ocení přírodní koupaliště nebo procházky jedinečně čistou přírodou.

Westernové městečko Šiklův mlýn
Autor: Vysočina Tourism

Procestujte pět kontinentů a proměňte se v mravence

Nezapomenutelné zážitky na vás čekají také v Zoo Jihlava. V jednom jediném odpoledni procestujete pět kontinentů, uvidíte přes 200 druhů exotických zvířat, prohlédnete si tropický pavilon, africkou vesnici Matongo, asijský parčík Hokkaido nebo jihoamerickou haciendu Escondido.

Rodiny s dětmi a milovníky přírody bude od začátku letních prázdnin lákat dílčí část nově zrekonstruované prohlídkové trasy B hradu Roštejn nedaleko Telče, který prochází stavební i expoziční obnovou. Rozhodně tady nebudete pouhým pozorovatelem, ale vše si vyzkoušíte na vlastní kůži. Zjistíte, jak těžká je taková lovecká puška, do okolní krajiny se podíváte dalekohledem, nasajete atmosféru nočního lesa, děti se na malou chvíli stanou mravenci ve zvětšeném modelu mraveniště a odpovídat budou na řadu zvídavých otázek a úkolů. Zvolte romantický lovecký hrádek za svůj výletní cíl a otestujte novou interaktivní prohlídku. Více na hrad-rostejn.cz.

Hrad Roštejn
Autor: Vysočina Tourism

Pelhřimov láká na strašidla i na detektivní hru

Pokud se vydáte do Pelhřimova, můžete navštívit nejen Muzeum rekordů a kuriozit a vidět stovky největších, nejmenších, nejdelších nebo nejtěžších exponátů, ale můžete tady objevit také muzeum strašidel i peklo a Muzeum Vysočiny Pelhřimov zase zve na dětskou prohlídku městské šatlavy s detektivní hrou (10. 7. a 14. 8.). Jen o pár kilometrů dál – na hradě Kámen připravují na letní měsíce speciální zábavné dětské prohlídky (23. a 24. 6., 28. a 29. 7., 25. a 26. 8., 28. a 29. a 30. 9.) a skvělou podívanou s vystoupením historických šermířů slibuje i akce Hrad Kámen napříč staletími (5.–8. 7.) nebo Kámenské hradohraní (4.–5. 8.), kdy hrad nabídne speciální večerní prohlídky a prohlídky pro děti.

 

Festival rekordů v Pelhřimově
Autor: Vysočina Tourism

A co takhle putovat za pokladem a setkat se s živým čertem nebo ježibabou? Dobrodružství na vás čeká v Rodinném zábavném parku Fábula v Kamenici nad Lipou. V průběhu letních prázdnin vás každé úterý a čtvrtek do Kamenice doveze parní vláček. Výlet do parku Fábula můžete spojit s romantickou cestou, ale také třeba s gastronomickým zážitkem při návštěvě nově zrekonstruovaného Kamenického pivovaru nebo prohlídkou místního zámku se zahradami. 

Další tipy na výlety s dětmi po celé Vysočině najdete na turistickém portále Vysočiny www.region-vysocina.cz.

Na jaké akce se můžete těšit?

  • 8.– 9. června - Pelhřimov město rekordů 
  • 11.–15. července - Hračkobraní (festival hraček) - Kamenice nad Lipou
  • 28. července - Draci v Telči (závod dračích lodí) - Štěpnický rybník pod zámkem - Telč
  • 18. srpna - Den pirátů - Park Robinson - Jihlava
  • 17.–19. srpna - Slavnosti Tří kápí - Podzámecká niva - Třebíč
  • 25. srpna - Rodinný den s HARIBO - Šiklův mlýn - Zvole u Bystřice n. P.
  • 7.– 9. září - Mrkvancová pouť - Polná

Fotogalerie
5 fotografií