Tisíce Pražanů mířily v sobotu večer na náplavku. Důvodem byla plánovaná vodní světelná show v podání hasičů. Někteří nadšenci dorazili s několikahodinovým předstihem. „Byli jsme tady s dětmi už před třemi hodinami, abychom měli ten nejlepší výhled,“ svěřila se Kateřina, která musela mít hodně ostré lokty, aby nepřišla o své místo.

Obrovský zájem

Lidé sledovali show z mostů a horních břehů Vltavy. Dolní náplavka byla kvůli bezpečnému průběhu veřejnosti uzavřena. Ti, kteří přišli pouhou půl hodinu před začátkem, měli po podívané. Nezbývalo jim totiž nic jiného, než si stoupnout jako několikátý v řadě. Lidé menšího vzrůstu si proto akci vůbec neužili. „Měli jsme zůstat doma a sledovat přímý přenos,“ zoufal si návštěvník Petr, který se snažil probojovat blíž zábradlí.

Těsně po desáté večer se všichni dočkali. Za zvuku státní hymny se rozestavění hasiči dali do kropení. Kde domov můj následně vystřídala melodie z cyklu Má vlast a měnící se barvy světel vyrazily nejednomu divákovi dech. Rázem zapomněli na hašteření. „Nechápu, jak to dokázali všichni ti hasiči nacvičit,“ podivovala se nad precizním provedením návštěvnice Alena.

Voda ze všech stran

Fontána byla dle hasičů tou největší, kterou Česko zažilo. Z náplavek se vzedmulo celkem 140 proudů vody, z Palackého mostu zase padalo 35 proudů jako symbolika pramene Vltavy. Dalších 50 proudů vody se valilo z Jiráskova mostu jako divoká řeka Vltava na jezech a peřejích. A zprostřed vody nakonec stříkalo dalších 14 vodních proudů. 

Akce byla už od pohledu pro hasiče náročná. Jednu hadici drželi i čtyři muži zároveň, aby proud směřoval tím správným směrem. Fontána pak vygradovala působivým ohňostrojem, kdy se člověku až z tolika podnětů zamotala hlava. „Bylo to perfektní,“ uznale chválil akci návštěvník Alexandr. Po dvaceti minutách podívané Pražané hlasitě tleskali a řičeli nadšením. Hasiči se pak na závěr uklonili, sami si společně s obecenstvem zatleskali i si plácli na to, že to zvládli bez sebemenších problémů.

Podívejte se, jak to vypadalo:

Video
Video se připravuje ...

Fontána na Vltavě přilákala několik tisíc Pražanů. Vodní show v podání hasičů ČR stála za to! Eva Fornálová

Jde to i bez dirigenta

K dokonalému provedení bez chyb tisícovce hasičů dopomohla moderní technologie. „Hasičská družstva ze 77 okresů České republiky obdržela speciální software pro tablety vyvinutý Českou televizí, kde byly přesně znázorněny pohyby jednotlivých proudnic,“ sdělila mluvčí hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Na dříve pořádaných hasičských fontánách malého rozsahu se do té doby hasiči řídili pouze pokyny dirigenta.

Celý nápad fontán se zrodil v hlavách hasičů z libereckého kraje. Ti pořádají o něco menší vodní show už třicet let. „Pravidelně také pořádají tuto velkolepou podívanou jako vyvrcholení Hasičských slavností v Litoměřicích. Odtud pak přišel nápad originálně oslavit výročí sta let republiky a největší hasičskou fontánu v historii předvést v Praze na Vltavě,“ vysvětlovala Nicole Zaoralová důvod pražské akce.

Ochutnávka z večera:

Fotogalerie
49 fotografií