Putování po otevřených sklepech nebo jen „otevřené sklepy“ nabízejí zajímavou alternativu ke klasickým návštěvám vinaře a řízeným degustacím. Pokud chcete vyrazit někam na výlet za vínem, máte u otevřených sklepů příležitost ochutnat desítky či stovky vín mnoha vinařů a porovnat, jak různá vína mohou vznikat často v jediné obci. Zjednodušeně to probíhá tak, že nejčastěji na jeden den otevře své sklepy a přichystá svá vína většina vinařů v dané obci. K tomu samozřejmě nesmí chybět různé místní gastronomické speciality a kulturní program. Návštěvník může libovolně procházet jednotlivé sklepy, zastavit se, kde se mu zalíbí, a tam ochutnávat vína nebo něco zakousnout. Někde si můžete poslechnout třeba cimbál nebo jinou muziku. Jinde zase můžete nahlédnout přímo do sklepa, kde vinař víno vyrábí nebo archivuje. Nejde ale rozhodně o učenou exkurzi, ale o uvolněnou zábavu spojenou s trochou toho vinařského poznávání.

 

Na jižní Moravě se otevřené sklepy konají skoro ve všech vinařských obcích. Můžete vyrazit na Znojemsko, Mikulovsko, Slovácko i Velkopavlovicko. Nejvíce otevřených sklepů se koná na jaře a začátkem léta, ale putovat můžete v různých podobách v podstatě celý rok. Vinaři se také častokrát snaží tyto akce něčím ozvláštnit. A tak třeba v Blatnici pod Svatým Antonínkem otevírají sklepy, kterým říkají búdy, až k večeru a popíjí se dlouho do noci. Ve Velkých Pavlovicích pro změnu spojili putování s oranžovou barvou a doporučují, aby se návštěvníci oblékli do této veselé barvy. V Novém Šaldorfu v rámci otevřených sklepů pořádají recesistickou akci, kdy týmy soutěží v kopání písku a vynášení nádob s pískem ze sklepa. Navíc se akce koná v lednu, který dodá na atmosféře.

Různé soutěžení je ale velmi populární součástí skoro všude. Nejčastěji se soutěží v rozpoznávání odrůd vín, kdy dostanete vzorek vína a musíte uhodnout odrůdu. A chybět nesmí ani soutěž v tahání vína koštýřem na čas. Často jsou otevřené sklepy spojeny se sezonními slavnostmi, jakými jsou Velikonoce, posvícení, svatomartinské hody nebo svátky růžových vín. Někde se zase spojí více obcí v okolí a své sklepy otevřou najednou. Tyto obce bývají často blízko sebe a pro přepravu mezi nimi je k dispozici kyvadlová doprava. Na podzim takhle můžete najednou navštívit v rámci Festivalu otevřených sklepů vinaře v Horních a Dolních Věstonicích, Pavlově, Milovicích a Bulharech. A dokonce už i v české vinařské oblasti najdete několik míst, kde se otevřené sklepy pořádají. V Čechách můžete vyrazit třeba do Velkých Žernosek nebo do obcí ChrámceTřebívlice v Ústeckém kraji.

Autor: Shutterstock/Vinařský fond

Veškeré užitečné informace, které byste mohli využít, než vyrazíte na otevřené sklepy, najdete zde: http://www.wineofczechrepublic.cz.