Jako dítě si tátu téměř nepamatuje. Z vyprávění se ale dozvěděl, že z hrdiny se stal zbabělec, který ublížil všem ve svém okolí. „Tatínek byl kvůli tomu, že si vzal židovku a nechtěl se za války rozvést, totálně nasazený,“ prozrazuje Vyskočil.

Po druhé světové válce se ale jeho chování změnilo. Dva roky po osvobození si našel milenku a na rodinu zanevřel. Ivanova maminka tak zůstala sama se třemi dětmi. Aby se uživili, museli prodat vše, co mohli, protože otec neposílal výživné.

Pozdní lítost

„On nás nevyhledával, my jsme nevyhledávali jeho,“ svěřuje se herec. „Vyhledal jsem ho až těsně před jeho smrtí, kdy jsem chtěl vědět, co je, kdo je... Bylo to zvláštní,“ vzpomíná Vyskočil na nejdojemnější okamžik svého života. „Seděli jsme spolu v autě a povídali si. Když jsem odjel, najednou jsem viděl, že zkažený život měl on, máma i my. Musel jsem zastavit auto a hrozně jsem brečel,“ přiznává herec.

Velezrada

Otec ale nebyl jediný, kdo mu způsobil trauma. „Má určitě dvě oblasti, se kterými musel zápasit celý život. Především to byla ztráta otce, který utekl, a otčíma, který byl zavřený. Takže neměl pořádné mužské vzory,“ říká psycholog Jeroným Klimeš.

Ivanovy zážitky z dětství s druhým tátou, kterého zavřeli za údajnou velezradu, to jen potvrzují. „Moc o tom nevyprávěl, ani nemusel. Měl vymlácený zuby, byl to zlomený člověk. Zažil útěk a strašně ho zmučili. Když šli pracovat, svazovali je ostnatým drátem. Takový hrůzy…“ zpovídá se Vyskočil ve své 13. komnatě, kterou vysílala ČT1.

VIDEO: Peprný Ivan Vyskočil o všech svých ženách! Kterou nedostal? Se kterou se ještě vídá? A ožení se ještě?

Video
Video se připravuje ...

Peprný Ivan Vyskočil o všech svých ženách! Kterou nedostal? Se kterou se ještě vídá? A ožení se ještě? Petr Macek, Petr Soukup, Markéta Reinischová

Fotogalerie
14 fotografií