Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišovo lánské menu: Smažená kuřecí játra s kaší a potvrzený termín od Zemana

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
31. května 2018
15:17

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se dozvěděl od prezidenta Miloše Zemana v Lánech klíčové datum. Babiš tak potvrdil informace Blesk Zpráv, že nový jmenovací dekret dostane od hlavy státu příští středu 6. června odpoledne. Babiš zároveň předpokládá, že o důvěru by vláda mohla požádat po 10. červenci.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil na zámek v Lánek s 15 minutovým předstihem. Schůzka začala ve 14 hodin a trvala zhruba hodinu. Termín svého druhého jmenování se premiér v demisi dozvěděl podle informací Blesk Zpráv nad smaženými kuřecími játry s bramborovou kaší.

„Pan prezident mě informoval, že mě jmenuje premiérem ve středu 6. června ve 14 hodin,“ potvrdil Babiš informaci Blesk Zpráv ze středečního večera. Právě termín nového jmenování byl tím nejdůležitějším tématem dnešní schůzky. 

Video  Andrej Babiš bude znovu premiérem 6 června. Důvěru pro novou vládu chce mít okolo 10. července  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jmenování před výsledkem referenda ČSSD

Miloš Zeman tak splní to, co avizoval v pondělí v rozhovoru pro ČT. Babiše jmenuje premiérem ještě před tím, než sociální demokraté rozhodnou ve vnitrostranickém referendu, zda mají do vlády s ANO tolerované KSČM vůbec jít.

Prezident tak chce vyvinout tlak na obě vyjednávající strany. „Ano, a nejen tlak na sociální demokracii, ale také tlak na Andreje Babiše, aby rychleji pokročil při sestavování vlády,“ řekl Zeman.

Kalousek: Tři šestky by se hodily

„6. 6.? Tak to bych moc poprosil prezidentský protokol, aby to bylo v 6 hodin. Ty tři šestky se pro tuto příležitost výjimečně hodí,“ okomentoval výběr termínu s vtipem sobě vlastním předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Zatímco předseda ČSSD Jan Hamáček představil jména stranických kandidátů na ministry, Andrej Babiš se svým seznamem zatím vyčkává. Jisté je, že v příští vládě už nebude ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr zahraničí Martin Stropnický. Zatímco šéf justice končí ve vysoké politice úplně, Stropnický se zřejmě přesune jako velvyslanec do Izraele. Svůj odchod oznámil i ministr dopravy Dan Ťok a otazník vizí také nad ministryní obrany Karlou Šlechtovou.

„Pan prezident bude chtít mluvit s jednotlivými kandidáty na ministry,“ řekl Babiš s tím, že ani on sám ještě neví, koho za ANO do vlády vybere. 

Pokud sociální demokraté schválí v referendu vstup do vlády, měl by být ministrem vnitra šéf strany Jan Hamáček, na ministerstvo práce a sociálních věcí by měl nastoupit náměstek v tomto úřadu Petr Krčál, šéfem zemědělství by měl být nestraník, prezident Potravinářské komory Miroslav Toman, který zastával tento post už ve vládě Jiřího Rusnoka.

Video  Jan Hamáček představil, koho bude chtít mít ČSSD ve vládě. Kromě něj to budou Poche, Krčál, Staněk a Toman.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Ministrem kultury by pak za ČSSD měl být primátor Olomouce a poslanec Antonín Staněk. Na šéfa diplomacie Hamáček navrhuje Miroslava Pocheho z pražské ČSSD, kterého ovšem odmítá prezident Zeman zatím jmenovat. Poche se proto u něj objednal na schůzku, prezident ale podle mluvčího termín zatím nenašel.

„Konkrétní jména jsme neřešili, ani já sám v nich ještě nemám jasno,“ řekl Babiš na dotaz Blesk Zpráv, zda řešili se Zemane případné angažmá Pocheho ve vládě. 

Babiš: Nervozitu nepociťuji

Sociální demokraté budou hlasovat referendu až do 14. června. Výsledky oznámí předseda Jan Hamáček o den později. Podle průběžných výsledků z jednotlivých regionů, to vypadá, že se sociální demokraté zatím kloní spíš ke vstupu do vlády. Babiš věří, že i takový bude celkový výsledek hlasování. „Žádnou nervozitu nepociťuji. Počkáme až na výsledky referenda,“ dodal premiér.  

Babiš byl naposledy za prezidentem v Lánech 15. dubna. Tedy těsně po té, co se hnutí ANO a ČSSD vrátili k jednacímu stolu, aby se pokusili znovu vyjednat podmínky pro vládu, která by získala v Poslanecké sněmovně důvěru. Menšinový kabinet ANO a ČSSD by ve Sněmovně tolerovali komunisté. Pokud by při důvěře vládě hlasovali všichni poslanci všech tří stran a hnutí, dostala by vláda 108 hlasů.

Současná vláda Andreje Babiše žádala Sněmovnu o důvěru 16. ledna. Pro její vznik hlasovalo jen všech 78 poslanců hnutí ANO. Babiš následně podal demisi a od té doby vyjednává o nové vládě.

Pokud by nezískal ani nový kabinet důvěru Poslanecké sněmovny, musel by Babiš znovu rezignovat. V tom případě by prezident Zeman přišel o další pokus jmenovat premiéra. Nového předsedu vlády by hledal předseda Poslanecké sněmovny – tím je Radek Vondráček z hnutí ANO.

Kromě termínu nového jmenování Babiše premiérem mluvili oba politici také o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministryně financí Alena Schillerová pošle jeho první rámec ještě dnes do vládního systému. Zeman se zajímal podle premiéra napříkald o obnovitelné zdroje. Vláda se tím bude podle premiéra zabývat. Oba politici se budou potkávat i nadále zhruba jednou za měsíc. 

agfor ( 31. května 2018 20:01 )

Jako zákusek mu měl Miloš dát jeho 2 dny starou koblihu, aby konečně zjistil, jaký hnus vnucuje za drahé peníze lidem.

aleia ( 31. května 2018 19:08 )

nikal ( 31. května 2018 16:14 )

to víš, soudruhu/soudružko, že můžeš klidně spát. Hlavně ale mluv za sebe a neschovávej se za dav...

nikal ( 31. května 2018 15:28 )

dovede si někdo, ať už prozemanovec nebo protizemanovec, představit, že by s Vámi takto zacházel jakýkoliv zaměstnavatel? Nesplnil jsi, poletíš.... a my jenom čumíme

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa