Pokud máte pocit, že jste jméno Zuzana Kolková v médiích už někdy slyšeli, není to náhoda. Společně s kamarádkou se podílely před dvěma lety na chodu veřejného prostoru pod Negrelliho viaduktem - Léto pod viaduktem. Hrůzné místo se tehdy změnilo ve vyhledávaný veřejný prostor. A právě stejně pozitivní změnu chtějí i v okolí Florence.

Močový odér

Ulice, která těsně navazuje na jeden z východů metra, se zdá takřka mrtvá. V domech objevíte pouze místní obyvatele, ale žádný živý podnik. A tak si řada lidí daný prostor plete se záchodky, kde nerušeně vykonají potřebu. „Chceme to změnit. Ulice nejsou veřejné záchody. Ty se nachází o pár metrů dál a jen za deset korun,“ vysvětlovala Zuzana, jak se rozhodly s kamarádkou oživit stávající místo a proměnit ho k lepšímu.

Ještě nemáme hotovo!

Město jim nabídlo pronájem v opuštěném pavlačovém činžovním domě, který z části využívá projekt z Pokoje do pokoje, jehož cílem je z nechtěných kousků nábytku vytvářet (staro)novou parádu. Ve středu tady navíc otevře Bar/ák. Co se pod tímto názvem skrývá? Nový kavárno-bar, který má nemalé plány. „Momentálně tady lidé najdou kavárnu a venkovní prostor, kde si mohou posedět a vyřídit obchodní schůzky. Samozřejmě budeme mít elektřinu i wifi a dokonce i zásuvky,“ ubezpečovala se smíchem Zuzana pár dní před otvíračkou ještě v době velkých příprav.

Na projektu pracují prakticky dnem i nocí. „Počítáme, že si sem vezmeme spacáky a pojedeme do poslední hodiny, aby to tu vypadalo co nejlépe,“ smála se Zuzana při prohlídce pavlačového dvorku.

Video
Video se připravuje ...

Bar/ák ještě před otevřením Eva Fornálová

Za červenými vraty

Po průchodu velkými červenými vraty se octnete mezi pavlači. Přímo před nosem pak stojí garáže pro tři auta, která tady ale parkovat nebudou. Uvnitř dvou najdete sklad s pitím a ve třetí, která stojí úplně vpravo, výčep s maličkým barem, ve kterém už brzy poteče únětické pivo proudem. „Takhle, jak to tu vypadá dnes, to snad ve středu vypadat nebude. Teď se ještě musí dostavět pódium a uklidit materiál,“ popisovala Zuzana, jak se stávající prostor z fotografií do středy promění. 

Umění na pavlači i v galerii

Pavlače ale také nezůstanou bez povšimnutí. Černé folie zmizí. „V pondělí by měla přijet plošina. Od paní Psotkové bychom tady měli mít takzvané Malé prádlo, což je instalace, která bude viset ve třetím patře. Ty pavlače jsou hezky vidět od tramvaje z ulice Sokolovská,“ prozradila Zuzana, na co se návštěvníci mohou těšit. Do budoucna by měly pavlače sloužit i jako venkovní galerie.

Ta vnitřní, která se nachází v levém křídle domu, je stále v rekonstrukci. Otevřít by se měla lidem až později, přes léto se s největší pravděpodobností nedočkáte. „Je tam spousta práce,“ svěřila Zuzana. V létě tedy počítejte pouze s venkovními prostory.

Zapojte se

Místo bude stejně tak jako Léto pod viaduktem otevřeno všem nápaditým lidem. „V případě, že by měl někdo vlastní nápad a touhu, co by chtěl zrealizovat na dvoře, ať se nám ozve. Jedná se o veřejný prostor. Pojďte ukázat, co umíte,“ vyzývá všechny nadšence, kteří mají chuť prostor oživit svým umem.

Barák by se v průběhu léta dostal doslova na ulici. „Chceme to propojit i s trojúhelníkem u výstupu,“ poukazovala na volné místo v ulici, kde se nyní nachází pouze kontejnery na tříděný odpad. Tento nápad je zatím v řízení, takže se teprve rozhodne, zda se Zuzaně podaří proměnit zapáchající ulici Za Poříčskou bránou v atraktivní místo. Aktuální informace o dění Baráku sledujte na Facebooku.

Fotogalerie
16 fotografií