Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Manželce se omluvil za „peklo“. Novinář Babčenko je naživu, vraždu zinscenovali

Autor: ČTK, bud, simao - 
30. května 2018
16:45

Ruský opoziční novinář Arkadij Babčenko, o jehož vraždě v úterý informovala média, je naživu. Ukrajinská tajná služba SBU o plánovaném útoku, který podle ní nařídily ruské tajné služby, věděla a v rámci zvláštní operace mu zabránila. Na tiskové konferenci to dnes oznámil šéf SBU, píší ukrajinská média. Novinář Babčenko v přímém přenosu poděkoval ukrajinským úřadům, že mu zachránily život. A omluvil se své ženě, která o ničem nevěděla.

Ruský opoziční novinář Arkadij Babčenko, o jehož vraždě v úterý informovala média, je naživu. Ukrajinská tajná služba SBU o plánovaném útoku, který podle ní nařídily ruské tajné služby, věděla a v rámci zvláštní operace jí zabránila. Na tiskové konferenci to dnes oznámil šéf SBU Vasyl Hrycak. Novinář Babčenko v přímém televizním přenosu poděkoval ukrajinským úřadům, že mu zachránily život. 

Manželce se omluvil za peklo

Babčenko, jehož vraždu v úterý oznámily ukrajinské úřady, se dnes na tiskové konferenci omluvil své manželce za to, jakým „peklem si musela projít“. Ani ona nevěděla, že jeho smrt je součástí operace tajných služeb.

„Zvláště se omlouvám své ženě. Je mi to líto, ale nebyla jiná možnost. Operace se připravovala dva měsíce. Já jsem se to dozvěděl před měsícem. Výsledkem operace bylo zadržení jedné osoby,“ prohlásil Babčenko, když se nečekaně objevil vprostřed tiskové konference ukrajinských tajných služeb.

Babčenka přitom v úterý nalezla u vchodu do svého kyjevského bytu právě jeho manželka. Měl být několikrát střelen do zad a zemřít cestou do nemocnice. Jak poznamenala BBC, bližší podrobnosti o tom, jak přesně byla vražda zinscenovaná, zatím nebyly známy.

Objednaná vražda?

„Mohl bych vyjádřit soustrast rodině Arkadije Babčenka, ale neudělám to,“ řekl šéf SBU před shromážděnými novináři. Místo toho pozval ruského novináře do sálu.

Babčenko dnes uvedl, že ho ukrajinské úřady kontaktovaly měsíc před plánovanou „vraždou“. „Podle mých informací se zvláštní operace připravovala dva měsíce. Mě o tom informovali před měsícem... Celý měsíc jsme pak byli v kontaktu, přemýšleli jsme, pracovali společně,“ uvedl Babčenko před novináři v Kyjevě.

Zatkli organizátora, nájemný vrah spolupracoval

Organizátora novinářovy vraždy, ukrajinského občana a prostředníka ruských tajných služeb, zatkly ukrajinské bezpečnostní složky dnes odpoledne v Kyjevě, uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina šéf SBU. Organizátor vykonavateli útoku nabídl jako odměnu 30 tisíc amerických dolarů (670 tisíc korun) a jako zálohu mu vyplatil 15 tisíc dolarů. Samotný prostředník zločinu podle Hrycaka dostal od ruské strany 10 tisíc dolarů.

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko dnes zároveň oznámil, že vykonavatel novinářovy vraždy s ukrajinskými úřady od počátku spolupracoval. V případu tak bude vystupovat jako svědek. „Ve chvíli, kdy se ukrajinská služba bezpečnosti (SBU) dozvěděla o plánovaném činu, jsme byli schopni navázat spolupráci s osobou, jíž byl výkon vraždy nabídnut... Vykonavatel tak byl součástí operace, jejímž cílem bylo usvědčit organizátora a dozvědět se více informací o objednavateli,“ řekl dnes podle agentury Unian Lucenko.

Organizátor na výkon vraždy naverboval muže, který se v minulosti na straně ukrajinských vládních sil účastnil protipovstalecké operace na východě Ukrajiny, uvedl Hrycak. Najatý organizátor měl mimo jiné na starosti zakoupit za ruské peníze zbraně a munici, pro jejichž uložení měl na území Ukrajiny vytvořit sklad. Objednat měl zhruba 300 útočných pušek kalašnikov, stovky kilogramů trhaviny a neomezený počet nábojů, napsal list Ukrajinska pravda. Po vraždě Babčenka měl organizátor v plánu odjet přes třetí zemi do Ruska.

Slovní válka kvůli „vraždě“

Domnělou „vraždu“ přitom provázela řada obviňování i slovní válka mezi Kyjevem a Moskvou – ohledně odpovědnosti za vraždu, ale i ochrany novinářů jako takové.

K rychlému objasnění zločinu vyzývaly i západní státy či Kreml. České ministerstvo vnitra popřelo, že by Babčenko svého času v ČR žádal o azyl či o povolení k pobytu. Ukrajinská policie mezitím zveřejnila portrét muže podezřelého z vraždy.

Zinscenované Babčenkově vraždě však předcházely vraždy skutečné. V dubnu 2015 byl ve svém domě zabit proruský aktivista Oles Buzyna, v červenci 2016 v centru Kyjeva vybuchla nálož v automobilu s novinářem Pavlem Šeremetem, kritikem ruského a běloruského režimu.

Babčenkovu vraždu ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman přičetl následně „ruské totalitní mašinérii“. „Světu říkal pravdu o ruské agresi“ na Krymu a na východě Ukrajiny, uvedl také premiér.

Babčenko před časem působil jako válečný zpravodaj v Donbasu na východě Ukrajiny. Ředitel ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov však od začátku mluvil o provokaci – stejně jako v případě březnového otrávení bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Juliji v anglickém Salisbury.

Antonin Blaha ( 30. května 2018 18:36 )

 UK nic jineho nezbyva nez hrat divadlo,MMF jim odmitl dalsi penize, svet uz nezajimaji inflace se rozjela tak ze zabrzdit bude maly ekonomicky zazrak a Rusi navic budou dodavat plyn az po zaplaceni.Slava Ukrajine!!😂😂😂

kukuku ( 30. května 2018 18:07 )

Zmateně ale působil i Randák. Že to mělo být domluvené mezi Ruskem a Ukrajinou, že na tom vydělaly obě strany ??? To je padlé na hlavu - ale jako vše mezi RU a UK.

kukuku ( 30. května 2018 18:05 )

Ty nejsi "nadruhou", ty jsi intelektuální odmocnina.

tase ( 30. května 2018 18:04 )

Oddělali jich málo? Čti dolejc. A plno co se ani neví, to věř. Zeman by si měl dát za rámeček na pracovní stůl co vyřkl!!

tase ( 30. května 2018 18:01 )

Těžko se skryje, ale poukázalo se na to, tak snad ho nechají žít. Doufejme. Známý dagestánský novinář Kamalov byl v Rusku zastřelen v roce 2009, dále zavraždili ruského opozičního vůdce Borise Němcova a hned u Kremlu, atakdále..

Zobrazit celou diskusi