Televizním divákům, kteří zhlédli první díl filmu Dukla 61 minulou neděli na České televizi, jistě neunikl styl oblékání manželek ostravských havířů a stejně tak vybavení domácnosti. V 60. letech, tedy v době, ve které se děj odehrává, si ostravští horníci žili na vysoké noze.

Brali i deset tisíc korun měsíčně, což byl tehdy plat generálního tajemníka komunistické strany. Ve filmu o tom ale není ani zmínka. A režisér David Ondříček má k tomu jistý důvod.

VIDEO: Film Dukla 61 o smrti 108 horníků šokoval národ i kritiky.

Video
Video se připravuje ...

Film Dukla 61 o smrti 108 horníků šokoval národ i kritiky. Česká televize

„Mrzí mě, že jsme nestihli natočit jednu scénu, která by byla přítomna jen tak mimochodem. Ženské u kadeřníka. Šlechtí se a baví se mezi sebou hodně ostře. Je jasné, že tomu tady šéfují. Je to jejich svět a chlapi před nimi zdrhají pod zem, protože tam kralují oni. Když jel havíř do Prahy, říkalo se, že v jednom autě jede on a ve druhém jeho klobouk. Měli takový prachy, že si kupovali i věci jako drahý nábytek, auta, oblečení, které vůbec nepotřebovali,“ vysvětlil Ondříček Reflexu, jak to tehdy mezi havíři fungovalo.

„Zkracovali si život, podstupovali obrovské nebezpečí, ale vyfárali ven a měli prachy. Byli šlechta, ale vlastně i trestanci pracující v nelidských podmínkách. Nechtěl jsem ten paradox řešit, chtěl jsem ho ukázat,“ dodal režisér. Podle něj ale všechny vydělané peníze havíři odevzdali manželkám, které už v den výplat čekaly za branou. Pánové ale před nimi utíkali a vraceli se domů až po dvoudenních večírcích.

Velký rozhovor s Davidem Ondříčkem o filmu Dukla 61 naleznete v týdeníku Reflex, který vychází ve čtvrtek 31. května.

Video
Video se připravuje ...

Dukla 61 je příběhem velké tragédie a skutečného filmařského umu. Česká televize, Totalfilm.cz

Fotogalerie
52 fotografií