Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Loď záchranářů šla na Orlíku ke dnu! Od pátku měla pomáhat rekreantům

Autor: A. Vetkovská - 
29. května 2018
20:18

Zdravotničtí záchranáři na Orlíku šli ke dnu. Přesněji řečeno jejich loď. Ze zatím neznámých důvodů nabrala v noci na dnešek loď vodu. Vyprostit ji z vodní pasti pomáhali i potápěči pražských hasičů.

 

Člun Záchranné služby Asociace českých samaritánů ČR (ZSAČS) ještě v pondělí frčel po přehradě, aby předvedl, že je po zimě v plné síle. O půlnoci na včerejšek už z něj na hladinu koukal jen kousek. Loď přivolaní hasiči nejprve ukotvili a zajistili, aby z ní neunikaly do vody nebezpečné kapaliny. Pak přišli ke slovu potápěči z Prahy. Pod vrak museli umístit speciální vaky.

„Loď byla plná vody, museli jsme použít několik zvedacích vaků, od tisícikilových až po menší. Ty se nafoukly a přizvedly loď, abychom byli schopni vyčerpat z ní část vody, aby se už dál nepotápěla,“ popsal důležitý krok Tomáš Horvát, ředitel Územního odboru HZS Příbram.

Jelikož ve člunu zůstávalo stále hodně vody, váhu hasiči odhadovali asi na tři tuny, a nevydržely některé uchycovací prvky, museli loď pomocí remorkéru přepravit na Orlickou přehradu, kde ji na břeh vyzvedl lodní jeřáb.

Proč šla ke dnu, je zatím otázkou. Hasiči i samaritáni se však domnívají, že šlo nejspíš o provozní vadu. „Příčinu budeme teprve hledat. Je to záhada. Dvě hodiny se loď připravovala, pak byla na technické projížďce a nic nenasvědčovalo tomu, že by se něco dělo,“ řekl Blesku Tomáš Moucha, provozní ředitel Záchranné služby AČS ČR.

VIDEO: Podívejte se na rozhovoru s pasažérkou přívozu, který se potopil na Slapech.

odol ( 29. května 2018 23:21 )

 To musela udělat hadice od pračky!!

Zobrazit celou diskusi