Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman tlačí Babišem na ČSSD a chce „vládu snů“, míní opozice. Pro Kalouska je spoluviník

Autor: Zuzana Štíchová - 
29. května 2018
14:18

Přeje si svou „vládu snů“ ANO s SPD a komunisty. Tlačí na ČSSD, měl počkat. Tak hodnotí politici napříč spektrem prohlášení prezidenta Miloše Zemana, který chce Andreje Babiše jmenovat znovu premiérem ještě před tím, než skončí vnitrostranické referendum sociální demokracie o vstupu do vlády. V pondělí to řekl v rozhovoru pro Českou televizi. Jediný, kdo chování prezidenta za nátlak neoznačil, byli samotní sociální demokraté.

„Pan prezident hraje od začátku svou vlastní partii, kterou nehraje špatně. Vytváří tlak na různé aktéry. Dává opět bianco šek Andreji Babišovi, to ukazuje na to, že se vytváří tlak na sociální demokracii. Teď to ještě s Babišem zkouší, směřuje k tomu, aby tady vznikla vláda snů s komunisty a SPD. Měl počkat, až budou známy výsledky referenda ČSSD,“ komentoval Zemanův záměr místopředseda STAN Vít Rakušan.

Miroslav Kalousek (TOP 09) pak připomněl, jak Miloš Zeman v prvním období po pádu Nečasovy vlády požadoval po možné nástupkyni Miroslavě Němcové (ODS) 101 ověřených podpisů ještě před jmenováním. Zemana označil za spoluviníka současné politické krize.

„Dalo se to očekávat. Jedná se o způsob nátlaku na vnitrostranické referendum v ČSSD,“ souhlasil také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Pan prezident rád zasahuje do toho dění. Chápeme to jako tlak na to, aby ČSSD do té vlády vstoupila,“ řekl za Piráty také jejich předseda Ivan Bartoš.

Vláda Andreje Babiše nezískala důvěru na začátku ledna. Usmívám se tomu, že to chce pan prezident urychlit. Pořád Miloš Zeman i Andrej Babiš na něco čekali. Měl být někdo jmenován už mnohem dříve. Vnímám to jako taktiku a nátlak na hlasující sociální demokraty,“ rýpl si také předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

ČSSD se pod tlakem nevidí

Jako tlak to naopak nevidí předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. „Není žádným tajemstvím, že k sobě mají lidsky, politicky či jinak blízko. Nepřekvapilo mě to. Nevnímám to jako tlak na sociální demokracii. Všichni členové jsou svobodní, referenda jsou rozjetá a podstata referend je jedině o tom, jestli do té vlády chtějí, nebo ne. Nějaká prohlášení pana prezidenta, to v jejich rozhodování nehraje žádnou roli,“ řekl novinářům.

maskvic ( 29. května 2018 18:49 )

Pořád žvaněj dál. Mají dovolit kuřácké restaurace, s kuřáckým personálem a je vyřešeno. Kdo vejde, jeho věc. Už dirigují jako komouši.Za to Zeman bude kouřit v Lánech, na Hradě, a kam zavítá do krajů. Nemluvě o tom, že "jeho" sídla jsou státu, tedy NAŠE. Už ho vidím jak jde kouřit před Hrad.

tase ( 29. května 2018 17:15 )

Řeš současnost a budoucnost. Minulost je dávno k hounu, smetená ze všech stran..

tase ( 29. května 2018 17:12 )

Zeman se sešel s Baxou, předsedou Nejvyššího správního soudu. Chce ho dosadit po Rychteským..

tase ( 29. května 2018 17:04 )

www.novinky.cz/ekonomika/473463-zemanuv-vysneny-kanal-dunaj-odra-labe-by-stal-pres-600-miliard.html

tase ( 29. května 2018 17:01 )

www.seznamzpravy.cz/clanek/o-ceske-televizi-se-s-alex-hadam-a-doufam-ze-to-mynarovi-vyridi-svetlana- witowska-otevrene-o-zakulisi-prace-i-pratelstvi-s-zenou-kanclere-48107?dop-ab-variant=2&seq-no=1 &source=hp

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa