Celkem čtyři kamery umístil Josef Lavička před rokem a půl na zdi svého domu tak, aby pokrývaly přístupové cesty k němu, zahradu i kus okolí. To, že přitom dvěma z nich fakticky kontroluje i velkou část pozemku souseda včetně dveří domu, prý po instalaci kamer uznal. Stejně jako to, že manželům Sadyovým nemůže být po chuti fakt, že exekutorovy kamery mohou zabírat i prostor, na kterém si při vedrech hraje jejich malá dcerka jen tak, bez šatů.

Když jsem ho na to upozornil, zastínil kamery dřevěnou konstrukcí s látkou. Jenomže pak přišel na to, že mu zástěna brání ve výhledu, a dal ji pryč,“ vzpomíná Jiří Sady.

Od té doby se datuje jejich spor. Zatímco rodina exekutora Lavičky žije v pohodě, o rodině jejich souseda se to říci rozhodně nedá. „Cítíme se jako rybičky v akváriu. Manželka Martina se s dcerkou Julií už skoro bojí vyjít na zahradu, protože nevědí, kdo se na ně zrovna těmi kamerami dívá,“ dodává pan Sady.

Podle jeho tvrzení, které prý má podložené konzultacemi s odborníky přes podobnou záznamovou techniku, jde signál z kamer nejen do Lavičkova počítače, ale s velkou pravděpodobností i na jeho mobilní telefon. „A to vůbec nevylučuje, že se dostane i jinam,“ shrnuje Jiří Sady.

Soused Lavička se, podle jeho slov, přes veškeré přemlouvání a argumentování, opakovaně a trvale odmítá o kamerách na svém domě bavit a řešit nic nechce.

Zástupné problémy

Je to zhruba půldruhého měsíce, co se už zmíněný exekutor potkal při venčení psa se sousedem, obchodním zástupcem Jiřím Sadym (45). Jeho rodinný dům odděluje od sídla JUDr. Lavičky jenom pár metrů a drátěný plot.

I pan Sady měl na vodítku psa, a zatímco se obě zvířata držela od sebe, o jejich pánech to podle JUDr. Lavičky neplatilo. „Udal mě na policii, že jsem ho po předcházející slovní rozepři napadl úderem pěstí,“ popisuje Jiří Sady, proč k němu ještě tentýž den přijela policie. „Samozřejmě, že jsem se nepral. Oba jsme sice zvýšili hlasy, ale jinak k ničemu nedošlo. On ten Lavička hledá jakoukoliv záminku, aby mě očernil,“ tvrdí pan Sady a dodává, že jeho soused exekutor nehodlá ohledně své záznamové techniky přistoupit na žádnou rozumnou dohodu.

Roztržku policisté nerozsoudili, nic nevyšetřili, a tak všechno oznámili přestupkové komisi. Tam zatím vyvrcholil »spor o kamery«. Reportéři Blesku se na místě přesvědčili, že Jiří Sady má pravdu. Kamery JUDr. Lavičky skutečně zabírají i část jeho zahrady a vstupní dveře domu. „Má jako na dlani skoro všechno, co moje rodina dělá, i to, kdo a kdy ke mně jde,“ rozhořčuje se pan Sady.

Bude konec?

Pan Sady hodlal celou záležitost vyjasnit cestou práva, a tak se pokusil v Plzni najít advokáta, kterému by ji svěřil. „Obešel jsem jich celkem šest a všichni od toho dali ruce pryč. Ukázalo se, že každý z nich pana exekutora zná, a já se můžu jenom domnívat, proč do sporu s ním vstupovat nechtějí,“ uvažuje Jiří Sady.

Rozhodl se tedy, že dvě kamery Josefa Lavičky, směřující na jeho zahradu i dům, zaslepí konstrukcí s nějakou textilií tak, aby jim znemožnil »nahlížení« k sobě. „Když to udělám na svém pozemku, neměl bych mít problémy. I proto jsem požádal o pomoc ombudsmana Blesku. Naše rodina je psychicky na dně a chceme vědět, jak z toho všeho ven,“ přeje si Jiří Sady.

Narušování soukromí je nepřípustné

Listina základních práv a svobod jednoznačně stanoví, že každý má právo na soukromí. Ombudsman Blesku Roman Moussawi v této souvislosti připomíná: „Občanský zákoník navíc toto právo dále specifikuje, když výslovně stanoví, že »Nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život nebo pořizovat o tom zvukový nebo obrazový záznam...«“

Pokud tedy JUDr. Lavička snímá kamerami prostor pana Jiřího Sady, nepochybně zasahuje do jeho práva na soukromí a tím porušuje jeho právo. „Vzhledem k výše uvedenému by měl pan Sady sepsat předžalobní výzvu a písemně vyzvat JUDr. Lavičku, aby zanechal svého protiprávního jednání a přestal zasahovat do jeho práva na soukromí,“ navrhuje ombudsman Blesku.

Pokud JUDr. Lavička předžalobní výzvy neuposlechne, nezbude panu Jiřímu Sadymu nic jiného než se domáhat ochrany svého práva u příslušného soudu. „Kromě toho by měl podat podnět na Úřad pro ochranu osobních údajů, ať věc prošetří. Na to má právo jako kterýkoliv jiný občan,“ uzavírá ombudsman Blesku Roman Moussawi s tím, že vybudování zástěny, bránící kamerám v nahlížení na pozemek pana Sadyho by z právního hlediska mohlo být zpochybnitelné.

Ombudsman Blesku pomůže i vám: Právník vás u soudu zastoupí zdarma

Milí čtenáři příběhů, ve kterých žádáte pomoc Ombudsmana Blesku, jsou v redakční poště i na e-mailové adrese stovky. Ve spolupráci se společností Vaše nároky.cz jsme proto pro vás připravili unikátní projekt – ODŠKODNĚNÍ ZDARMA! Právníci, kterým pošlete svůj problém, váš případ zdarma posoudí a za služby neplatíte žádné poplatky. Odměnou je provize 5 – 25 % ze získané částky POUZE v případě vyhraného sporu. Jak získat pomoc zdarma?

Email

Pro e-mailovou komunikaci je stále k dispozici »blesková« adresa ombudsman@cncenter.cz. Příběhy, které se týkají odškodnění, redakce přepošle společnosti Vaše nároky.cz. I zde odborníci posoudí případ a budou vás kontaktovat. ombudsman@cncenter.cz

Pošta

Své příběhy můžete stále posílat na adresu redakce Blesku – Komunardů 42, Praha 7, 170 00. Pokud chcete, abychom váš problém předali odborníkům ze společnosti Vaše nároky. cz, musí mít obálka nalepené logo.

Telefonicky

Na čísle 530 514 415 je připravena operátorka Vaše nároky.cz předat váš případ odborníkům, kteří spolupracují s Ombudsmanem Blesku. Ti už zdarma posoudí, jaké jsou vaše šance na vítězství.

Internet

Na internetové adrese blesk.cz/pravni-poradna najdete řadu užitečných rad, přehledně rozdělených do jednotlivých sekcí. A navíc i možnost zaslat svůj příběh Ombudsmanovi Blesku nebo přímo společnosti Vaše nároky.cz. Stačí vyplnit krátký dotazník. www.blesk.cz/pravni-poradna

Ombudsman Blesku
Autor: Redakce

Video: Otec dvojčat neplatí výživné: Gabriela má dvě práce, aby je uživila

Video
Video se připravuje ...

Otec dvojčat neplatí výživné: Gabriela má dvě práce, aby je uživila Eva Fraňková, Lukáš Červený

Fotogalerie
7 fotografií