Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček: Vláda s ANO je nejlepší pro Česko. A s novičokem to nechopili

Autor: Ivo Horváth - 
28. května 2018
05:30

Šéf ČSSD Jan Hamáček si chválí, jak se v sociální demokracii společně s referendem o vstupu do vlády s hnutí ANO rozproudila vnitrostranická diskuse. V rozhovoru pro Blesk mluví o ČSSD jako o vlčici, která se probudila. Brání se přitom, že by jeho strana chtěla jednání o vládě téměř měsíc trvajícím hlasováním zdržovat. Podle Hamáčka je vláda s ANO nejlepším řešením pro Českou republiku.

Kvůli společnému hlasování ANO, SPD a KSČM o novičoku se i uvnitř vaší strany zvedla nevole k možnosti spolupráce s hnutím ANO…

My s hnutím ANO zatím žádnou koalici nemáme, takže ani nemůžeme vymáhat nic z toho, co je uvedeno v koaliční smlouvě. Jak se postupuje v Poslanecké sněmovně, tam je přesně popsáno. Tak trochu situaci nepochopilo hnutí ANO – my jsme totiž udělali dohodu na organizačním výboru, že se Sněmovna k té kauze novičok vyjádří. A zahraniční výbor konstatoval jednu věc – že novičok se u nás nevyráběl. A to říkají i tajné služby a vláda.

A pokud se hnutí ANO toho tématu chtělo zbavit, tak podle mě chybně vyhodnotilo atmosféru v parlamentu. Pokud bychom to projednali v rámci toho bodu, jak jsme chtěli my, tak problém mohl být vyřešen. Tím, že hnutí ANO s komunisty a SPD ten bod vyřadilo, tak docílilo jedině toho, že pravicová opozice požádala o svolání mimořádné schůze.

Aby problémů nebylo málo, Miloš Zeman vás obvinil toho, že jste navrhnutím europoslance Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí nedodržel slovo.

Panu prezidentovi jsem slíbil, že ho budu informovat, kdo bude kandidátem na post ministra zahraničních věcí. Rozumím tomu, že zrovna tento resort má blízko k náplni práce prezidenta.

Kontroverze provázejí i post ministra zemědělství. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil vás nařkl, že nominace bývalého člena SPOZ Miroslava Tomana byla na přání hlavy státu.

Nominaci Miroslava Tomana na post ministra zemědělství jsem konzultoval s odborníky z ČSSD. Dostal jsem i řadu dopisů od různých profesních organizací a všechny se pana Tomana zastávaly.

V komentáři minulý týden jste uvedl, že je nutné rozbít současný střet zájmů, kdy vyšetřovaný premiér má vliv na vnitro a policii. Vy ale jdete hasit požár a nejprve budete o vládní spolupráci s ANO hlasovat skoro měsíc. Mezitím probíhají čistky i u bezpečnostních sborů…

Celou dobu jsem kritizoval zásadní personální změny s tím, že by je vláda dělat neměla, když nemá důvěru. A pokud už k nim přistoupí, tak ať je zdůvodní. Je pravda, že zatím žádná z těch velkých personálních změn vysvětlená nebyla.

Nezačal jste litovat, že jste k tomu referendu přistoupili?

Referendum je ten nejdemokratičtější způsob. Naši členové si pochvalují, že konečně dostali slovo a mají možnost se vyjádřit.

Sociální demokraté v Německu také o vládní spolupráci hlasovali ve svém referendu – inspirovali jste se u nich?

Celou tu situaci hodně připodobňuji k Německu. Tam SPD také řešila velké dilema, zda znovu vstoupit do stejné řeky, nebo nikoliv.

A není vaše referendum přece jen moc dlouhé, výsledek se dozvíme až 15. června.

My jsme do těch jednání o vládě vstoupili až v půlce března, tak nás teď nikdo nemůže vinit, že to protahujeme. V březnu už to bylo od voleb několik měsíců. A po skončení první části našeho sjezdu hnutí ANO to jednání ani moc vážně nebralo. A v momentě, kdy jsme chtěli jasné rozhodnutí, tak teprve potom se rozhodlo ANO o exkluzivním vyjednávání se sociální demokracií. A to, co jsme dohodli, jsme začali vyjednávat až v dubnu.

Nevybojovali jste toho málo…

Podařilo se vyjednat z mého pohledu dobrou dohodu s hnutím ANO. A prosadili jsme tam spoustu věcí, které se nepovedly ani v minulé vládě.

Ve hře je ale varianta, že pro spolupráci s ANO vaše strana hlasovat nebude… Byli byste v takovém případě pro předčasné volby?

Tuto diskusi pokládám za předčasnou.

Ale koalice – to je věc spolupráce. Když dopředu tvrdíte a cituji znovu: že je nutné rozbít současný střet zájmů, tak to jako závdavek konstruktivní spolupráce moc nezní… Trochu to připomíná styl Bohuslava Sobotky.

Myslím si, že v současné situaci je pro sociální demokracii výhodnější vstoupit do vlády. Pokusit se splnit třeba i to, co se nám splnit nepodařilo a tím přesvědčit naše voliče, kteří od nás odešli, že má smysl se k nám vrátit.

Nemůže referendum vaši stranu poškodit?

My jsme chtěli, aby mohli rozhodovat všichni členové naší strany. V té době, kdy jsme chtěli referendum uspořádat, jeho elektronická varianta, která by trvala asi pět dnů, ještě nebyla v našich stanovách. Další alternativou bylo korespondenční hlasování, které by stálo asi milion. Naše referendum nakonec stojí jen desítky tisíc. Navíc se stimuluje diskuse uvnitř strany.

V rámci té diskuse ale váš místopředseda Jiří Zimola řekl: „Já si přeji, aby s výsledky referenda skončily i stranické rozmíšky a aby si ti, kteří neuspějí, zamkli ústa, nebo stranu opustili.“ To ale spíš zavání tím rozkolem.

Strana byla dřív takovou vlčicí spíš. A teď se probudila. To, že má někdo jiný názor, se dá pochopit. Ani já nemám patent na rozum. Já si ale myslím, že to řešení, které sociální demokracii nabízím, tedy jít do vlády, je to nejlepší pro Českou republiku, protože může dát naší zemi stabilní vládu. Ale rozumím i těm, kteří jsou proti, a od toho je tady to referendum, ve kterém se mohou všichni rozhodnout, jak si přejí.

Hlavní pozornost strhlo referendum a vyjednávání o vládě. Skoro jako by expremiér Jiří Paroubek využil kouřové clony a pospíchal za vás v Ostravě kandidovat do Senátu…

Už jsem o tom mluvil s vedením ostravské sociální demokracie. U každého kandidáta je potřebný souhlas předsednictva. Ta nominace je dnes na stole a předsednictvo ji 15. června projedná, do té doby chci také slyšet, s čím do těch senátních voleb Paroubek jde. On by pak byl nezávislý kandidát s podporou ČSSD. Problém ale je, že ten jeho rozchod se sociální demokracií nebyl úplně přátelský – hlavně ten jeho konkurenční projekt, který nám ubral nějaké hlasy.

A Miloš Zeman ČSSD nikdy neuškodil?

To se nedá srovnávat. Miloše Zemana jsem podpořil v prezidentských volbách a stojím i o spolupráci do budoucna.

marmat ( 28. května 2018 19:22 )

Největší zhrzenec je FIALA...sám se odpálil a hasí svůj samospád lží a demagogií z I.ligy.

marmat ( 28. května 2018 19:19 )

MATERIÁL(partner ANO) pro férové /přímočaré jednání letos zkrátka neexistoval...

cocumysvole ( 28. května 2018 11:46 )

Ty musíš bejt opravdu ukázkovej blb.

cocumysvole ( 28. května 2018 11:39 )

Podle Hamáčka je vláda s ANO nejlepším řešením pro Českou republiku: Ale pochopil to až když mu slíbili ministerský křeslo. Je to hovado sprostý.

vladimir1950 ( 28. května 2018 09:33 )

Zas zasr.ný slovíčkaření. A Hamáček je spojený přes ASPEN... s Bakalou, takže je jasné, kam to směřuje. Teď mame potvrzeno, odkud byla ČSSD financována a co za to dala, totiž OKD. Takové "zametače" mít ve vládě je svinstvo. Ale pořád lepší, jak KDU-ČSL nebo TOP09, ODS, Starostové. Výběr ANO a ČSSD je menší zlo..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa