Problémem v přírodních koupalištích bývají sinice. Obsahují látky, které mohou vyvolat alergické reakce. Podle citlivosti se mohou u koupajícího objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. Ke množení sinic přispívá teplé počasí.

Právě kvůli sinicím zaznamenali hygienici zhoršující se vodu v hostivařské přehradě. Při stupnici od jedné do pěti jí udělili hodnotou tři, která není vyloženě zdraví škodlivá, ale u citlivých lidí může vyvolat vyrážku. Sníženou kvalitu vykazuje i voda v koupališti Džbán, kde je horší průhlednost vody. Tento problém se v tomto přírodním koupališti objevuje pravidelně.

Jiná přírodní koupaliště jsou v pořádku

Měření 14. května na dalších třech koupalištích dopadlo dobře a v motolském rybníce, biotopu Radotín a nádrži v Divoké Šárce je voda vhodná ke koupání. Tato koupaliště však bývají bezproblémová pravidelně.

Šeberák a koupaliště Lhotka stále „mimo provoz“

Hygienici zatím nekontrolovali vodu v koupališti Šeberák, kde byla v minulém roce takřka po celou sezonu voda nevhodná ke koupání a většinu času platil zákaz koupání. V hostivařské přehradě v předchozích dvou letech byla při každém měření zaznamenaná zhoršená kvalita vody. Loni tam hygienici několikrát označili vodu za nevhodnou ke koupání, na několik dní vyhlásili zákaz koupání.

Mimo provoz je zatím koupaliště Lhotka v Praze 4, které je zavřené od roku 2012. Roky zchátralé koupaliště se právě rekonstruuje. Dosud není jasné, jestli se práce na areálu s biotopovým koupalištěm stihnou dokončit ještě pro letošní sezonu.

Letošní koupací sezona oficiálně začíná 30. května. V Praze hygienici sledují pět přírodních koupališť, Lhotku, Šeberák, Motol, Džbán a Hostivař, a koupaliště s přírodním čištěním vody Radotín a betonovou nádrž Divoká Šárka. Kvalitu vody hygienici hodnotí každý týden až do závěru sezony 1. září na stupnici od jedné do pěti.

Fotogalerie
9 fotografií