Lékaři však ženám s RS doporučují těhotenství pečlivě plánovat. Tento vzkaz posílají všem budoucím maminkám v rámci Světového dne roztroušené sklerózy, který letos připadá na 30. května.

...
Autor: archiv

MUDr. Petra Hanulíková z Ústavu pro péči o matku a dítě

„Před otěhotněním by žena měla být optimálně rok bez ataky nemoci,“ říká gynekoložka MUDr. Petra Hanulíková z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí.  „Těhotenství s pacientkami plánujeme. Léčbu, kterou tyto ženy pravidelně užívají, je před otěhotněním nutno upravit. V průběhu těhotenství jsou, až na vzácné výjimky, pacientky bez léčby. Dostávají pouze vitaminy,“ doplňuje MUDr. Hanulíková. Léčbu lékaři opět nasazují, až žena skončí s kojením, nebo pokud se u ní objeví ataka. „Biologická léčba umožňuje ženy na těhotenství dobře připravit, ne všechny preparáty jsou při početí vhodné. Některé pojišťovny bohužel odmítají platit převedení pacientek s vysokou aktivitou nemoci na jiný typ biologické léčby, který pomáhá nemoc před a po těhotenství stabilizovat,“ komentuje prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc., vedoucí Centra pro demyelinizační onemocnění Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

...
Autor: havrdová

MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc.

O nemoci

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. V Česku je asi 20 tisíc nemocných. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz. „Přibližně 85 % pacientů postihuje relaps-remitentní forma roztroušené sklerózy, kdy dochází k opakovanému střídání příznaků nemoci a klidového období. Naproti tomu asi 10 % nemocných se potýká s primárně progresivní formou, kdy po nástupu prvních příznaků nemoci nenásleduje klidové období a u pacientů se postupně prohlubuje a narůstá invalidita,“ vysvětlila prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová.

Trpí jí mladí lidé

Alarmující je, že RS postihuje především mladé dospělé ve věku 20-40 let, kteří mají často tendenci příznaky zaměňovat za pouhé vyčerpání z hektického životního stylu. Včasný záchyt onemocnění a zahájení léčby u pacientů zvyšuje šance na lepší standard života a pomáhá jim eliminovat psychické dopady onemocnění. Ty hrají zásadní roli –  v aktuálním průzkumu společnosti Roche „MS MindSet Survey” přiznává 96 % pacientů, že kvůli symptomům RS zmeškalo významné společenské události a 44 % si nevytváří dlouhodobé plány, protože nedokáže předpovědět, jak se bude cítit.

Začalo to problémy s okem

Veronika (30) onemocněla v 21 letech. Nemoc se projevila tak, že mladá žena téměř přestala vidět na jedno oko. Správně nasazená biologická léčba jí zrak vrátila, i když jen na 90 %. „Obě těhotenství byla plánovaná, před otěhotněním jsem podstoupila magnetickou rezonanci. Na základě výsledků vyšetření a konzultace s lékaři bylo možné otěhotnět,“ vysvětluje paní Veronika a dodává: „V těhotenství jsem nebrala žádné léky. Po porodu a následně každý měsíc po dobu kojení (cca. 8 měsíců) jsem dostávala kapačky. Po ukončení kojení jsem najela na standardní biologickou léčbu. Porod probíhal přirozenou cestou bez tlumících látek a komplikací. Šestinedělí bylo celkem náročné, ale díky pevnému zázemí v rodině a milujícímu manželovi jsme vše společně zvládli. Dnes má Veronika 2 děti. Šestiletého syna a jedenáctiměsíční dceru. Roztroušená skleróza je stále součástí jejího života. Stádium nemoci je téměř stejné jako před oběma těhotenstvími a v posledních letech je mladá maminka bez atak.

...
Autor: archiv

Pacientka paní Veronika. 

 

 Foto: Alexandr Malachovsky