Festival Asie vzdálená blízká představil kulturu několika národů Pražanům už potřetí. Zatímco někteří návštěvníci sem zabloudili spíše náhodou, protože je oslovila vůně stánků s jídlem a hrající hudba do všech koutů náměstí, jiní se sem vydali po roce, aby poznali opět něco nového. „Těšili jsme se na prohlídku mongolské jurty, kterou známe jen z filmů, a taky na doprovodný program, který stojí za to,“ chválila festival návštěvnice Kateřina.

Mongolská jurta byla na náměstí Jiřího z Poděbrad letos úplně poprvé. Loni totiž festival představil Vietnam, Indonésii, Japonsko, Koreu, Thajsko a Indii. Nyní navíc organizátoři rozšířili repertoár o Čínu a také Mongolsko. To mohli návštěvníci poznat detailně skrze jídlo, obydlí i hudbu a tanec v rámci vystoupení na pódiu.

Kosti jako zábavná hra

A jak to vypadá uvnitř takové jurty? Uprostřed kruhovitého stanu objevíte hlavní část, která slouží jako kuchyň. Nechybí malá kamna na ohřev vody na tradiční slaný čaj a nízký stolek, kolem kterého běžně Mongolové sedí na zemi. Na stolku pak kromě nádobí leží kosti.

Jedná se o tradiční hru... Každá ta kost má svou stranu a ta má svůj význam... Někdy se s nimi věští. Používáme na to kosti z ovcí i dalších zvířat,“ prozradila Tsenguulei, která provázela nově příchozí jurtou. Pomalu byste zapomněli, že se nenacházíte v Mongolsku, ale stále v Čechách.

Video
Video se připravuje ...

Prohlédněte si Jurtu s námi. Eva Fornálová

Komoda se sýrem

O kus dál u stěny stojí velká truhla. „Jedná se o tradiční komodu, kterou má každá mongolská rodina – ať už v jurtě, nebo v bytě. Na ní leží mísa z 19. století s tvrdým ovčím sýrem a mísa s mincemi,“ popisovala Mongolka tradiční vybavení, které už několik století nechybí v žádné mongolské rodině. Jurty dnešní doby se už značně liší. Samozřejmě záleží na bohatství rodiny. Některé dokonce vypadají jako moderní byt jen s kruhovitým půdorysem domu. 

Pokud jste letošní ročník promeškali, nezoufejte. Příští květen se náměstí Jiřího z Poděbrad opět promění v Asii. „Každý rok se snažíme představit novinky, které osvěží tradici festivalu. Novinky jsou malým tajemstvím, které představíme příští rok při prezentaci čtvrtého ročníku festivalu,“ prozradila na závěr Zdenka Dubová, předsedkyně spolku INFO-DRÁČEK z.s., který akci pořádá.

Fotogalerie
41 fotografií