Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podívaná jako z pekla: Havajské ulice hoří kvůli lávě modrými plameny

Autor: nkov, ČTK - 
24. května 2018
11:52

Už téměř měsíc žijí obyvatelé havajského ostrova ve strachu z vybuchující sopky Kilauea. Ta nadále chrlí rozžhavenou lávu a na své cestě ničí vegetaci i obydlí. Americkým fotografům se navíc podařilo zachytit děsivě vypadající úkaz – z prasklin v zemi začaly vyvěrat modré plameny. Co vypadá jako scéna z pekla, je přitom lehko vysvětlitelný přírodní jev - hořící rostliny totiž produkují plyn metan, který je zbarvený do modra.

„Když horká láva pokryje rostliny a keře, jako vedlejší produkt hoření vzniká plyn metanu,“ vysvětluje na Facebooku Americká agentura pro geologický výzkum (USGS – United States Geological Survey, pozn. redaktora). Podle jejich slov se fascinující snímky podařilo zachytit ve středu v noci.

Geologové však varují, že účinky metanu nemají vždy tak čarokrásný efekt, při výbuchu může totiž uvolnit takovou sílu, že vás mohou zranit kameny, které exploze vymrští. „Metan se může dostat do skulin pod povrchem a to při zahřátí může způsobit výbuch,“ popisuje USGS.

Podle oficiálních prohlášení sopka stále produkuje lávu, v oblasti vrcholu sopky navíc stále dochází k zemětřesením a nadále se tvoří mračna prachu, která mohou kdykoliv „spadnout“.

Z kráteru Kilauey míří východním směrem obrovská trhlina dlouhá 40 kilometrů, která je nyní hlavním zdrojem obav. Právě z jejích útrob vytéká velké množství lávy a ničí okolí. Od počátku týdne směřuje do moře a při kontaktu s vodou vlivem tlaku vodních par a chemických reakcí v divokém ohňostroji exploduje. Denně z rozsáhlé zemské jizvy uniká přes 13 tisíc tun jedovatého oxidu siřičitého, což je množství, jaké odborníci nepamatují.

„Výstup sopky u oceánu je stále aktivní a dochází k malým výbuchům. Pozorovatelé mluví o gejzírech lávy vysokých až 11 metrů,“ píše USGS.

 

agfor ( 24. května 2018 15:30 )

Škoda, že takhle zatím nehoří Strakovka i s těma debilama uvnitř.

Zobrazit celou diskusi