Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na začátky „nejhoršího novináře“ Kuciaka vzpomíná jeho šéf: Málem mě drblo

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
24. května 2018
05:20

Nedalo se to číst, nikdo tomu nerozuměl. Tak vypadaly první texty zavražděného novináře Jána Kuciaka (†27) pro Aktuality.sk. Pro tento web pracoval i v době své smrti. Šéfredaktor Peter Bárdy přiznal, že zpočátku to byl nejhorší novinář, kterého potkal, později se ale vypracoval. Kuciakova spolužačka Eva zase prozradila, že se investigativní novinář výhrůžkami nezabýval.

„Jeden den mi napsal, prosím tě, mohla bys zjistit, kdo jsou Vadalovi? Říkal, že předseda vlády má novou asistentku Márii Troškovou a o té se absolutně nic neví a nedá se nic dohledat. Že jediné, co je dohledatelné z obchodního rejstříku, že byla kdysi společnicí ve firmě s Antonínem Vadalou,“ popsala spojení Kuciaka s Centrem pro investigativní žurnalistiku v případu italské mafie na Slovensku šéfka centra Pavla Holcová. Poté začala na případu se slovenským kolegou spolupracovat.

„Když už jsme měli skoro hotovo a chystali jsme se na fázi, že pojedeme na východ Slovenska a budeme se ptát přímo rodiny Vadaly, tak Jána zavraždili,“ dodala Holcová, které policie v této souvislosti mj. zabavila telefon s choulostivými kontakty z jiných kauz.

Video  Policisté se vrátili na místo vraždy Kuciaka. Údajně hledali zbraň  - tv Joj
Video se připravuje ...

„Nejhorší novinář, nedalo se to číst“ 

Upřímné dojmy z prvních dní s Jánem Kuciakem přidal také jeho nadřízený, šéfredaktor Aktuality.sk. „Ján Kuciak byl nejhorší novinář, jakého jsem za svou kariéru potkal. Když k nám přišel v létě 2015 a napsal svůj první článek, tak jsem si myslel, že mě drbne. To nikdo nechápal, nedalo se to dočíst, po čtvrtém řádku jsem pochyboval, zda dělám svou práci dobře, když jsem takového člověka přijal,“ řekl otevřeně, ale s úsměvem Peter Bárdy.

Kuciak se prý brzy vypracoval na kvalitního analytika. „Když už se naučil psát tak, abych mu rozuměl, tak ho zavraždili,“ dodal Bárdy s tím, že nesrozumitelnost Kuciakových textů byla dána i složitostí případů, na kterých pracoval. „Takového člověka by měli mít policisté. Byl schopný na základě veřejných informací připravit takové podklady, aby dokázali člověka minimálně postavit před soud,“ poznamenal.

Svou historku s kolegou Kuciakem přidal i novinář z televize JOJ Arpád Soltesz. Ani on nebyl občas z jeho článků moudrý. Jako případ uvedl text, po kterém slovenská policie začala znovu stíhat kontroverzního podnikatele Kočnera. „Ráno jsem si ten článek otevřel a dostal jsem se, tuším, ke třetímu odstavci, ten jsem četl osmkrát a stále jsem nevěděl, co čtu,“ zmínil Soltesz s tím, že poté Kuciakovi volal a žádal vysvětlení.

„Jane, já tomu nerozumím, nechceš to dát nějakému editorovi?“ ptal se ho novinář TV JOJ. „Oni jsou všichni na dovolené,“ reagoval údajně Kuciak a požadoval, aby mu kolega od konkurence pomohl. „Jsem se mu snažil vysvětlit, že opravdu nemůžu, protože to je dynamit a pokud je budou žalovat, tak že nemůže u soudu říkat, že mu to editoval někdo z JOJky,“ uzavřel se smíchem historku Soltesz.

Video  Na shromáždění Za slušné Slovensko přišly desetitisíce lidí  - tv Joj
Video se připravuje ...

Kamarádka: Janko se o život nebál

„S Janem jsem se znala osobně. Byli jsme velmi dobří kamarádi, začali jsme spolu studovat na žurnalistice a od prvního dne jsme si sedli. Mě se to týká hlavně osobně, na článku jsme s ním nepracovala,“ vypráví mladá slovenská novinářka Eva Kubániová. Ta byla v době, kdy Kuciak kauzu chystal, v zahraničí. Před smrtí se ale ještě potkali.

Naštěstí jsem se s ním ještě stihla potkat. Bylo to tři týdny před jeho vraždou. To setkání bylo zajímavé, protože jsem se ho ptala, na čem pracuje. On to do detailu nerozebíral. Ptala jsem se ho, zda si je jistý, že se nebojí a že se mu nic nestane,“ řekla k posledním chvílím se svým kamarádem. „Ne, jasné, vše je v pohodě. Nemám se čeho bát,“ odpověděl prý tehdy Kuciak. To bylo zhruba začátkem února. O život přišel investigativec 21. února. 

Už dříve prý ale měla o kolegu obavy. „Když mu pan Kočner vyhrožoval, okamžitě jsem mu psala, ať to nebere na lehkou váhu. On mi odepsal, že to on jen tak říká. Janko byl člověk, který byl rozumný, ale málo se o sebe staral. Ty výhrůžky si nebral úplně k srdci,“ doplnila Kubániová.

Ani ona podle svých slov texty Kuciaka často nechápala, a to už na vysoké škole, kdy si články před odevzdáním navzájem pročítali.

Zobrazit celou diskusi