Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ledecká dostane miliony za olympijská zlata v létě. Ostudu musela řešit vláda

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
23. května 2018
17:35

Po olympijském triumfu vynášeli Ester Ledeckou všichni do nebes. Sponzoři se o ni prali, pozvánku dostala od premiéra Andreje Babiše (ANO) i prezidenta Miloše Zemana. To byl konec února. Je konec května a peníze od Českého olympijského výboru za získané medaile česká závodnice stále neviděla, což kritizoval i její otec a zpěvák Janek Ledecký. Ve středu přišel ale zlom na jednání vlády a tři a půl milionu korun za zlato v super-G i ze snowboardového paralelního obřího slalomu má Ledecká dostat na přelomu června a července. Blesk Zprávám to potvrdil ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO).

Ester Ledecká se postarala o první olympijskou senzaci 17. února. Ze super-G získala pro Českou republiku v jihokorejském Pchjongčchangu první zlato. O týden později přidala druhé na snowboardu. Za svůj úspěch si ona i další sportovci vysloužili nejen obdiv, ale také peníze. Od sponzorů i od Českého olympijského výboru. Jenže když přišlo na placení, zadrhlo se to. Do věci se tak vložilo ministerstvo školství, které ve středu celý problém vyřešilo systémově.

„My jsem schválili na vládě nařízení vlády, které umožní ministerstvu školství kromě oceňování pedagogů, vědců, vědkyň, aby také ocenilo úspěšné sportovce, olympioniky, ale musím podotknout, že jsme to rozšířili také na paralympioniky,“ řekl Blesk Zprávám ministr Plaga.

Problém prý vznikl v tom, že peníze až dosud podle ministra vyplácel Český olympijský výbor ze státní dotace. Ale letos dostal méně, než původně očekával, a tak se to dotklo i odměn za medaile. „Vrátili jsem tím nařízením vlády to odměňování reprezentantů České republiky zpět do rukou státu. A myslím, že je to tak správně,“ doplnil pro Blesk Zprávy ministr Plaga. 

Ministr o penězích: Uznávám, že je to pozdě

Příště by tedy takový spor neměl vzniknout, protože peníze za úspěchy bude vyplácet stát, a nikoliv Český olympijský výbor. Týká se to i poslední zimní olympiády. „Věřím, že na přelomu června a července, uznávám, je to pozdě, budou mít sportovci peníze na účtech,“ ujišťoval redaktora Blesk Zpráv ministr.

Olympionici mohou pro příště dostat za olympijský úspěch v budoucnu až dva a půl milionu korun. Podle ministra Plagy dodnes Český olympijský výbor vydával k odměnám své vnitřní usnesení, aniž by to konzultoval s ministerstvem.

„V minulosti žádal Český olympijský výbor o odměny pro olympijské medailisty a jejich realizační týmy v rámci dotací z MŠMT ČR a vyplácel je následně sportovcům a členům realizačních týmů dle předem schválených kritérií. Od letoška přebírá vyplácení odměn přímo ministerstvo školství. ČOV dodal ministerstvu podklady potřebné pro rozdělení odměn a poskytne mu veškerou součinnost k tomu, aby medailisté a jejich týmy dostali peníze hned, jak to bude možné,“ okomentovala vzniklou situaci před časem tisková mluvčí výboru Barbora Žehanová.

Video  Ester Ledecká už je na Staromáku! Dojatě děkovala všem, kteří přišli.  - iSport TV
Video se připravuje ...

Milann ( 23. května 2018 19:06 )

Malá domů gulášovou hymnu je přednější.

JanZrokican ( 23. května 2018 17:57 )

Neměli čas na odměny sportovcům, museli financovat a organizovat novou hymnu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa