Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrdinky, které odhalily šarlatány: Promluvily o šoku i strachu z vyhrožování

Autor: Zuzana Zelenková - 
23. května 2018
15:23

„Šarlatánské“ praktiky, které předvedli před skrytou kamerou zaměstnanci centra Aktip v dokumentu ČT Infiltrace: Obchod se zdravím, zahýbaly Českem. Ve středu navštívila režisérka Šárka Maixnerová s herečkou a infiltrátorkou Ivanou Lokajovou redakci Blesk Zpráv a na chatu odpovídaly čtenářům na jejich otázky. Místy se ale musely potýkat i s kritikou. Promluvily o tom, jak původně stížnostem na praktiky při alternativní „léčbě“ nemocí nevěřily, ale i je samotné čekal šok.

Obě autorky se během hodiny musely vypořádat s náporem dotazů čtenářů Blesku. Často po nich chtěli třeba názor na alternativní léčbu nebo se svěřovali se svým osudem. Nechyběly ani tipy na další podobná zařízení jako kontroverzní středisko Aktip. Lidé se také ptali na to, proč centrum nedostalo v dokumentu prostor pro oficiální reakci a nepromluvila v něm zakladatelka Aktipu Jarmila Klímová taktéž oficiálně.

Samy jsme tomu nechtěly věřit

„Netočily jsme dokument o paní doktorce, ale ověřovaly podle kodexu ČT test reality za onko pacienty, kteří si stěžovali na praktiky. Přesto, že se nám to zdálo neuvěřitelné, stížnosti byly oprávněné. Další kroky už nám nenáleží,“ odpověděly režisérka s herečkou, která se v dokumentu do centra alternativní medicíny infiltrovala.

Režisérka Šárka Maixnerová mimo jiné zdůraznila, že jí oči opravdu otevřely až materiály, které jí Ivana Lokajová po natáčení skrytou kamerou naservírovala. „Dokud jsem to neviděla na vlastní oči, když to Ivana přinesla natočené, pochybovala jsem o tom, co nám pacienti vyprávěli. Měla jsem za to, že přehánějí,“ zdůraznila v jedné z odpovědí režisérka.

Mezi otázkami také padl názor, že doktorka Jarmila Klímová je přeci známá a tak snad ani není možné, aby její postupy nebyly na výbornou. Podobně čtenáři hodnotí také kapičky Joalis, které dnes užívá opravdu kdekdo. Podle výzkumu, který dělala profesorka Jana Hejšlová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, totiž v kapičkách chyběla jakákoli účinná látka. Obsahovaly pouze 20 procent alkoholu a vodu. Ženy o nich promluvily jako o placebu. „Jinak, zcela soukromě, musím říct, že věřím v placebo efekt naprosto kdykoliv a jakkoliv a čímkoliv,“ zněla odpověď.

Kdybychom se bály, nemůžeme to dělat

Otázky se točily také kolem strachu a případných výhrůžek ze strany zařízení. Ženy se toho však nebojí. „Nebojíme a nikdo nám nevyhrožoval. Tuhle práci bychom nemohly dělat, kdybychom se bály těch, kdo manipulují lidmi ve vlastní prospěch,“ odpověděly na chatu Blesk Zpráv.

Na paškál přišla i otázka financí, na které pořízení dokumentu vyšlo – tu však tvůrkyně prozradit nemohou. Zdaleka však prý nedosahovaly závratných výšek. Podle žen šlo hlavně o osobní investici.

Trestní oznámení na zařízení neplánují, to už je prý v gesci jiných. „Další kroky jsou už na právnících, profesních společnostech a dalších kompetentních. Za naši profesi jsme udělaly vše,“ poznamenaly ženy. Co plánují do budoucna? Infiltrace prý pokračují a v plánu jsou nové další díly z jiných prostředí.

Potkalo to i vás? Setkali jste se s podobnými „léčiteli“, kteří si na nemoci a zoufalství postavili své podnikání? Připravili vás o peníze? Ozvěte se Blesku na telefon 724 249 000 nebo na e-mail tip@blesk.cz

Vše o dokumentu Infiltrace: Obchod se zdravím najdete zde

Propisovacka ( 23. května 2018 18:28 )

Náhodou jsem se dívala, aniž bych tušila, o čem pořad bude. Je samozřejmé, že mne to "vtáhlo" a koukala jsem vykuleně až do konce. Myslím, že pořady pana Klímy jsou slabý odvar. Nu, teď by se tedy měli všichni zúčastnění nedobrovolného natáčení vyjádřit. Obhájit svůj postup, konkretizovat, vysvětlovat. Pokud jsem přesvědčena o své pravdě, bojuju. Ovšem u té paní Mgr., která pacientku přijímala a měla hlavní roli, to snad ani není nutné. Tam je to jasné.

sores ( 23. května 2018 17:31 )

Ty zloděje co se obohacují na nemocných lidech zavřít!!Jsou to s.vi.n.ě a ne lidi!! A těmto dvěma ženám dát metál, jsou to hrdinky. Jenže se s tím nic u nás neudělá! Česko je ostuda planety co se u nás děje je hnus.

karancita ( 23. května 2018 17:11 )

Za tento pořad patří České televizi poklona, opravdu. Konečně také někdo odhalil podvody různých doktorů, kteří jen a jen tahají z lidí peníze. Krásný pořad.

jonn ( 23. května 2018 16:04 )

No a co teď .Co s těma šarlartánama bude.Akorát se budou jinak jmenovat .

Zobrazit celou diskusi