Příběh Evy a Carlose se začal psát před 17 lety, kdy Eva Červenková ze Středokluk za Prahou odjela do Madridu učit se španělsky. Tam poznala Carlose, a ačkoliv nebylo jasné, jak to s jejich vztahem po ukončení studií bude, pouto vydrželo dál. Z partnerství se stalo manželství s dětmi.

„Carlos coby stavební inženýr dostal práci na projektu v Barceloně, odstěhovali jsme se tedy tam. Ve Španělsku ale tehdy začala stavební a realitní krize, projekt se dokončil a Carlos přišel o práci,“ popsala události před novou etapou Eva Lozano Červenková.

Jak to celé začalo

Když manželé přemýšleli co dál dělat, olivy pro ně byly jasná volba, jelikož Carlos Lozano pochází ze španělské Andalusie z oblasti Jaén (foneticky [chaen], pozn. red.), kde jeho rodina vlastnila olivové háje. „Carlos v tom světě vyrůstal a v mládí tam pracoval. Zjistili jsme, že se tam některé olivovníky prodávají, a tak jsme je koupili,“ uvedla dnes už majitelka olivových hájů.

Tímto krokem se zrodila myšlenka dovozu kvalitního olivového oleje z rodinných hájů do Česka. Začátky během let 2009 a 2010 byly úsměvně. „Olej jsme začali nabízet na tehdy začínajících farmářských trzích na náplavce v Praze, kde jsme dávali ochutnat zákazníkům. Běhali jsme za návštěvníky náplavky s talířem a nabízeli chléb s olejem, stáli jsme tam v zimě pod slunečníkem,“ popsala s úsměvem Eva Lozano Červenková, podle které se lidé v Praze od té doby hodně posunuli, ale tehdy nechápali, proč by měli ochutnávat olej s pečivem.

Jak to celé funguje

Postupem let se z rodinného podniku stala osvědčená firma. „Vyrábíme okolo 300 tisíc litrů olivového oleje každý rok. Je to produkce z jednoho milionu kilogramů oliv. Vyrábíme olivový olej ve Španělsku, ale je to vlastně první český olivový olej,“ nastínil produkci v oblasti Jaén Carlos Lozano.

Sklizeň oliv pomocí traktoru a speciálních deštníků.
Autor: Lozano Červenka

Na práci přímo u olivovníků stačí podle Carlose zhruba 5 lidí. Je to díky modernímu způsobu sklízení, kdy ke stromu přijede traktor s jakýmsi obráceným deštníkem, do kterého rozkmitáním porostu olivy samy popadají.

Taje olivového oleje

Lidé mají podle Evy Lozano Červenkové stále potřebu s olivovým olejem šetřit, naopak by si ho ale měli užívat, dokud je co nejčerstvější. Jeho kvality určuje takzvaná kyselost. Pokud ji má produkt do hranice 0,8 % obsahu, jde o extra panenský olivový olej. Letošní produkty z této rodinné farmy na jihu Španělska se pohybují na kyselosti 0,27 a 0,19 %.

Olivový háj Lozano Červenka se nachází ve španělské Andalusii, rodinná farma vyrábí spoustu produktů.
Autor: Lozano Červenka

„Zákazníky někdy překvapí výraznost olivového oleje. Mají pocit, že není dobrý, protože je nahořklý. Oliva ale je hořká. Tuto lehkou hořkost kvalitní olivové oleje mívají. Také panuje mýtus, že na extra panenském olivovém oleji se nedá vařit a smažit. Španělé s ním normálně vaří i smaží, středozemní kuchyně je ale jiná než naše. Nemá cenu na tom smažit řízek, ale přírodní zelenina na rozmarýnu a česneku je určitě výborná, zrovna tak kvalitní kousek masa,“ nechala nahlédnout pod pokličku Eva Lozano Červenková.

Společnost Lozano Červenka se postupně objevuje nejen v pražských prodejnách se zdravou výživou, začíná se mu pozvolna dařit i v běžných obchodních řetězcích. Firma má také e-shop se svými produkty.

Fotogalerie
44 fotografií