Máte večer hlad, nebo vás honí mlsná? Tohle si už nikdy nedávejte!

  • Máte večer hlad, nebo vás honí mlsná? Tohle si už nikdy nedávejte!
    24. května  2018 
     06:00

    Honí vás večer mlsná? Nemusíte si malou večerní svačinku odpírat, ale měli byste myslet chytře a vybírat jen to, po čem nepřiberete. Jíst nesprávné potraviny naruší váš spánek, a navíc tím získáte spoustu nepotřebných kalorií. Následující potraviny jsou úplně nejhorší, vyhněte se jim!

  • Mastné a tučné potraviny

    Autor: iStock

    Dát si k druhé večeři párek, klobásku nebo tlačenku je sice pro někoho lákavé, ovšem pro figuru nic moc. Vedle toho budete moc plní a ráno se budete cítit mizerně, protože žaludek dostane pořádně zabrat. Pryč od mastných a tučných potravin, jako jsou fast food, ořechy, zmrzlina, tučné sýry nebo uzeniny.

  • Sladkosti a sacharidové potraviny

    Autor: iStock

    Chcete-li zhubnout nebo snažíte-li se udržet si váhu, večer před spaním zapomeňte na sladkosti všeho druhu nebo na jídla s vysokým obsahem sacharidů. Kus čokoládového dortu nebo obrovský talíř těstovin s tučným sýrem zboří veškeré vaše hubnoucí snahy, navíc budete špatně spát. Zapomeňte tedy na dezerty, sušenky, dortíky, chleba a jiné pečivo a jiné těstoviny a dejte si raději jedno jablko nebo malý kousek nízkotučného sýra.

  • Červené maso a moc bílkovin

    Autor: iStock

    Podobně jako mastné a tučné potraviny může i červené maso pozdě v noci zatížit váš žaludek, a tak bude pro vás obtížné usnout. Vedle toho bude ztížené i trávení, což ovlivní váš metabolismus a ve finále i hubnutí. Proteiny jsou k večeři fajn, ale nesmí jich být zase moc. Vybírejte mezi zdroji bílkovin ty, které váš žaludek tolik nezatíží – spíše kuřecí maso, ryby nebo netučné sýry.

  • Kořeněné potraviny

    Autor: iStock

    Koření je sice fajn, mnohem lepší než sůl, navíc podporuje trávení a chrání před řadou onemocnění, když si ale dáte pozdě večer něco hodně pikantního, svému tělu neprospějete. Může vás začít pálit žáha, může vás chytnout žlučník, a navíc chemické látky obsažené v pálivých potravinách stimulují vaše smysly, takže neusnete.

  • Velké porce jídla

    Ilustrační foto.
    Autor: profimedia.cz

    Pozdní večerní pojídání by se nemělo změnit na pozdní noční opulentní večeři. Udržujte si celkové množství kalorií kolem 700 kJ (ideálně spíše 500) a nebudou vás trápit žádné trávicí obtíže. Vedle toho se budete cítit fajn, protože nebudete mít špatné svědomí, že jste to přehnali a totálně narušili stravovací návyky.

  • Co tedy vlastně jíst?

    Autor: iStock

    Pokud už opravdu nemůžete vydržet a potřebujete něco slupnout, pak si dejte něco lehkého a malého, co uklidní vaši touhu po jídle. Ideální jsou nízkokalorické jogurty nebo sýry. A ještě něco: hlídejte si příjem alkoholu. Pokud to každý večer přeháníte v domnění, že se nic neděje, věřte, že děje. Vedle přílišných kalorií navíc si ještě narušíte spánkovou hygienu a budete špatně spát.

    Jaké sýry si můžete při dietě dopřát? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Sýry, které můžete při hubnutí, mají mít nejvýše 10 procent tuků • VIDEO: Vím, co jím

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji