Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lékařka při porodu urvala dítěti hlavu: U soudu plakala, ale chybu odmítla

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
22. května 2018
15:24

Plakala a ke všemu se přiznala. Britská gynekoložka (43), která při porodu utrhla novorozenci hlavičku, se zpovídala ze svého selhání u soudu. Před tribunálem uvedla, že se možná "až moc" snažila dítě vytáhnout, ale nemyslí si, že udělala chybu.

K hrůznému případu došlo před čtyřmi lety v nemocnici Ninewells ve skotském Dundee. Třicetileté pacientce tu v 25. týdnu těhotenství praskla plodová voda a začala rodit. Lékaři zjistili, že dítě má vyhřezlou pupeční šňůru a je ve špatné poloze, konkrétně otočené zadečkem směrem k porodním cestám. Pacientka měla navíc zúžené děložní hrdlo. Gynekoložka Vaishnavy Laxman se ale i přesto rozhodla, že ho odrodí přirozeně a nikoliv císařským řezem, jak je tomu u podobných komplikací běžné.

Lékařce se podařilo z rodičky dostat ven nožičky, tělíčko i ručičky miminka, hlava se ale zasekla v děloze. Lékařka i tak řekla matce, že má tlačit a za nohy dítěte tahala tak silně, až křehkému plodu utrhla hlavičku. Až posléze lékaři provedli císařský řez, aby hlavičku dítěte vyndali. Následně ji znovu přišili k tělíčku, aby se zdrcená maminka mohla rozloučit.

Vaishnavy Laxma se u soudu rozplakala a uvedla, že podle ní by dítě při císařském řezu nemuselo přežít a také šlo o komplikovanou proceduru. "Jen jsem se snažila přivést na svět živé dítě, snažila jsem se opravdu moc, možná až příliš. Nechtěla jsem mamince či dítěti ublížit. Jsem z toho rozrušená a je mi to moc líto," nechala se slyšet u soudu s tím, že si nemyslí, že by se rozhodla špatně. Lékařčino rozhodnutí ale mohlo ovlivnit i to, že v době incidentu byla téměř u konce své 24hodinové směny. Slyšení s ní bude pokračovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání