Kolín nad Rýnem

Vánoční trh v Kolíně nad Rýnem je největším v Německu. Ročně ho navštíví až čtyři miliony lidí z celé Evropy. Trh na náměstí Domplatz, nad kterým se tyčí kolínská katedrála nabízí bohatý doprovodný program. Kromě koncertů na vás čekají divadelní představení, kouzelníci či sborové zpívání koled.

Norimberk

Christkindlesmarkt v Norimberku je světoznámý vánoční trh, který uchvátí historickou kulisou náměstí Hauptmarkt. Norimberský vánoční trh je často také nazýván Městečkem ze dřeva a plátna. Rovných 180 boud s červenobílými plachtovými střechami dodává adventu tu správnou atmosféru. Trh tradičně zahajuje norimberské Jezulátko, které se volí jednou za dva roky.

Cáchy

Vánoční trhy v Cáchách patří k největším a nejkrásnějším trhům v Německu. Z cizích zemí sem jezdí především Francouzi, Belgičané či Holanďané. Cáchy totiž leží nedaleko hranic s Holandskem a Belgií. Za svou popularitu vděčí tradičním perníčkům Printen, pečeným podle původní receptury, vánočním štolám a světoznámým sušenkám Spekulatius.

Drážďany

Drážďanský Striezelmarkt je, vzhledem k své poloze, populární hlavně mezi Čechy. První zmínky o vánočním trhu sahají až do roku 1434. Právě zde vznikly tradiční vánoční štoly, dřevěné pyramidy, františky nebo perníčky. Každou druhou adventní sobotu je z Zwingeru na náměstí Altmarkt nesena ve slavnostním průvodu štola vážící tři tuny.

Frankfurt

Frankfurtský vánoční trh každoročně vyroste na Römerbergu a náměstí Paulsplatz. Zahrnuje 240 prodejních boud a díky tvůrčím dekoracím a vánočnímu stromu, osvětlenému pěti tisíci světly, patří frankfurtský trh k nejkrásnějším v celém Německu. Jako i na jiných trzích, i zde najdete tradiční vánoční dobroty jako Quetschenmännchen, Brenten a Bethmännchen.

Mnichov

V bavorském Mnichově najdete trochu jiný vánoční trh. V rámci festivalu Tollwood München, který je považován za trh nápadů, najdete zaručeně originální kousky. Na místě je přes 240 boud, kde mezinárodní vystavovatelé prodávají dárky všeho druhu. Na trhu najdete výhradně bio věci. Samozřejmostí je doprovodný program s divadlem, kabaretem a performancemi.

Koblenec

Pro milovníky netradičních a zvláštních vánočních trhů je vhodný ten v Koblenci. Pro Čechy je Koblenec poměrně neznámým a neprouzkomaným místem, avšak komornější pojetí v kombinaci s monumentálními románskými památkami zaručuje nezapomenutelný zážitek. Na návštěvníky čeká zhruba 130 pestře ozdobených dřevěných stánků s širokou nabídkou vánočního cukroví a ozdob i tradičních řemeslných výrobků. Pro děti je tu dětská pekárna, kde si mohou vaše ratolesti vyzkoušet pečení vánočního cukroví.

Fotogalerie
3 fotografie