Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Monika Babišová na první cestě v roli ženy premiéra: Manžela vytáhla i na molo

Autor: Jakub Veinlich - 
21. května 2018
08:47

Málokterá žena českého premiéra se objevila v posledních letech po boku svého muže na oficiální zahraniční cestě. A když už ano, nebyla příliš vidět. Monika Babišová je pravým opakem. Svou první cestu v nové roli si užívá. Okouzlila i krajany žijící ve Finsku, kde má v pondělí svůj separátní pracovní program. Premiér v demisi Andrej Babiš naopak zamíří na schůzku se svým finským protějškem.

„Dobrý den, pane premiére, paní Babišová…,“ zaskočil kapitán vládního speciálu mířícího do Finska většinu cestujících úvodním pozdravem. Ano, na palubě byla skutečně s Andrejem Babišem Monika Babišová. Poprvé v roli ženy premiéra se i ona vydala na oficiální návštěvu do zahraničí.

Monika a Andrej Babišovi nastupují do vládního speciálu. Babišová letí s premiérem do Finska -  poprvé na svou zahraniční cestu. Monika a Andrej Babišovi nastupují do vládního speciálu. Babišová letí s premiérem do Finska - poprvé na svou zahraniční cestu. | Úřad vlády

Na palubu letadla nastoupila evidentně s dobrou náladou – a v zářivě žlutém kostýmku. „Má svůj separátní program,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí kabinetu Barbora Peterová na dotaz, jakých akcí se Monika Babišová v Helsinkách zúčastní.

Večer ale ještě svého muže doprovázela na setkání s krajany a podnikateli, kteří premiéra ve Finsku také doprovází a zúčastní se ekonomického fóra. Zatímco si premiér nabídl u vchodu na recepci sklenku šampaňského na přivítanou, jeho žena požádala o nealkoholický nápoj.

V bílých šatech s barevnými motivy na sukni stála Babišová po boku při premiérově projevu. Babiš ve své řeči, kterou pronesl v angličtině, zmínil, že ho právě ona také doprovází. Mluvil i o Tomáši Baťovi a jeho vizi, která České republice po sametové revoluci dodnes chybí.

Při neformálním setkání pak Babišová na přítomné hosty evidentně zapůsobila. „Byla milá, ptala se nás, jak se žije ve Finsku,“ řekl Blesk Zprávám jeden z účastníků setkání, který měl možnost s „paní premiérovou“ během večera promluvit. „Moc jí to slušelo a udělala na mě i s manželem dobrý dojem. Mluví navíc moc dobře anglicky,“ dodala postarší dáma.

V průběhu večera se Babišová přesunula mezi další hosty na terasu kongresového centra, které patří k místnímu hotelu, kde pokračovala v neformální konverzaci. Později se k hostům přidal také uvolněný premiér.

Romantika při západu slunce

Ve Finsku bylo v neděli jasné počasí. Nepršelo, jen mírně foukalo. Hosté tak vydrželi na terase u stolečků poměrně dlouho. Krátce před devátou hodinou místního času (ve Finsku je o hodinu víc než v ČR) si Monika Babišová všimla, že nad místní zátokou zapadá slunce, které se odráží ve vodě. Chtěla se proto vyfotit na mole, které vede do vody. Andrej Babiš se nenechal dlouho vybízet a pár tak zapózoval i přítomným novinářům. Premiér se tak oproti svému předchůdci Bohuslavu Sobotkovi značně uvolnil.

Andrej Babiš a Monika Babišová při západu slunce ve Finsku Andrej Babiš a Monika Babišová při západu slunce ve Finsku | instagram/monika babišová

Pro místní to muselo být nemalé překvapení. Není divu. Ve Finsku byl naposledy český premiér v roce 2013. Tehdy to stihl ještě před neslavným pádem vlády Petr Nečas z ODS.

sachmat ( 21. května 2018 19:39 )

Jednu podržtašku se žlutýma botama tam mají, ten je ještě z éry Bohuslava a očividně zůstal Babišovcům.

jukiexI ( 21. května 2018 18:56 )

Havloide ne-ser! AŤ žije Zeman!

refer ( 21. května 2018 17:32 )

Ať tak čii tak, rádi se mají.

marmat ( 21. května 2018 17:17 )

Nejvíc z trollů trpí ovšem naprosto evidentně junkiexl: asi nedostal dlouho výplatu a semlel neuvěřitelný hamburger z politiky a filmu "Deník o Bridget Jonesové"! Snad si tu estrádu Babišovi někdy přečtou !

marmat ( 21. května 2018 17:11 )

Zato tomík 007 evidentně "okrouhal"...vytasil dokonce NĚČÍ neviditelné silikony !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa