Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nová balkánská trasa se zaplňuje. A Černá Hora chystá plot proti migrantům

Autor: jer, ČTK - 
20. května 2018
16:42

Černá Hora zvažuje možnost vybudování plotu z ostnatého drátu na hranici s Albánií. V černohorské televizi to v neděli řekl vládní činitel odpovědný za ochranu hranic. Balkánský stát tak chce reagovat na novou uprchlickou trasu, která z Turecka směřuje přes Albánii, Černou Horu a Bosnu do Chorvatska.

„V případě příchodu většího množství uprchlíků můžeme na hranici s Albánií postavit plot z ostnatého drátu,“ řekl v televizi Vojislav Dragović, šéf úřadu pro ochranu státních hranic. Dodal, že albánské úřady často odmítají přijímat migranty, které na základě readmisní smlouvy Černá Hora do sousední země odesílá.

Sousední Bosna a Hercegovina se podle agentury Reuters jen obtížně vyrovnává s velkým množstvím migrantů, kteří v zemi zůstali po uzavření trasy přes Řecko, Makedonii a Srbsko v roce 2016. Řada zemí tehdy zajistila své hranice plotem, například Maďarsko zábrany vztyčilo už v roce 2015 na hranici se Srbskem a Chorvatskem. Do Evropy tehdy přišlo víc než milion přistěhovalců.

Zpravodajský server Deutsche Welle zároveň upozornil, že nová balkánská cesta, některými novináři pojmenovaná jako jižní balkánská cesta, funguje už několik měsíců. 

Nová cesta je přímý důsledek uzavření hranic pro uprchlíky Makedonií, Srbskem, Maďarskem, Chorvatskem, Slovinskem a Rakouskem, tedy zeměmi, jimiž vedla první balkánská migrační cesta. Nicméně se potvrzuje, že ostnatý drát ani neúprosná policie nezastavily ty, kteří vidí v Evropě jedinou spásu, ať už utíkají před válkou nebo před chudobou. Tito lidé otevřeli novou trasu, která vede z Řecka přes Albánii, Černou Horu, Bosnu a Hercegovinu a Chorvatsko do Slovinska a dále do Evropské unie.

Přes Bosnu a Albánii uprchlíci procházejí v podstatě svobodně a bez schovávání. Využívají při tom často dostupné možnosti přepravy a dostává se jim pomoci od obyvatel, kteří jim poskytují jídlo i základní potřeby. 

Video  Miloš Zeman o uprchlících, 6. díl S prezidentem v Lánech  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

salto ( 21. května 2018 08:05 )

Neuvěřitelné, jak si určitá skupina dokáže vynucovat parazitický život jen díky tomu, že "humanisti" v Evropě jim vše zajistí. Pokud tito vítači nemají zdravý rozum, mohli by mít alespoň pud sebezáchovy.

JanZrokican ( 20. května 2018 17:03 )

Izrael jasně ukázal, jak se má jednat s nelegálama na hranicích. Proč to nelze aplikovat i v Evropě ?

Zobrazit celou diskusi