Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Asad ovládl hlavní město. Z Damašku prchli poslední bojovníci Islámského státu

Autor: ČTK - 
20. května 2018
13:10

Skupina bojovníků radikální organizace Islámský stát (IS) byla evakuována z poslední povstalecké enklávy u syrské metropole Damašku, a oblast se tak dostává znovu pod kontrolu režimních sil. Oznámila to dnes podle agentury Reuters exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Syrská státní média se ale nezmiňují o případné dohodě, která by umožnila rebelům opustit enklávu ležící kolem palestinského uprchlického tábora Jarmúk. Podle státních sdělovacích prostředků nejmenovaný syrský armádní zdroj popřel, že by nějaká taková dohoda byla uzavřena.

Podle SOHR vjely po nedělní půlnoci do enklávy autobusy, aby odtud odvezly povstalecké bojovníky a jejich rodiny. Zamířily údajně na řídce osídlené území východně od metropole.

Dobytí povstalecké enklávy u Jarmúku bude pro syrskou vládu pod taktovkou Bašára Asada znamenat obnovení kontroly nad poslední povstalci obsazenou oblastí v západní Sýrii. Mimo kontrolu režimních sil tak zůstávají už jen pruhy území u hranic s Tureckem, Irákem a Jordánskem.

Antonin Blaha ( 20. května 2018 19:28 )

 Odvezt do minovych poli🤐

agfor ( 20. května 2018 13:46 )

Pokolikáté jsou to už poslední bojovníci IS ? Ti opravdu poslední by měli být konečně vyhoštěni z Evropy.

Zobrazit celou diskusi