Na britských ostrovech však začali muži více nosit snubní prsteny až během druhé světové války, kdy pro ně byly na frontě připomínkou jejich žen a dětí.

V královské rodině se podobný zvyk do dnešní doby příliš neprosadil. Snubní prsten tak nenosí ani manžel královny princ Philip (96), ani princ William (35). Výjimkou je princ Charles (69), na jehož malíčku levé ruky jsou běžně vidět prsteny hned dva! Ten zásnubní je z dubna 2005, kdy se oženil se svou druhou ženou Camillou (70), dnes vévodkyní z Cornwallu. Viditelnější a zdobnější je však prsten pečetní, který je starý více než 175 let a dříve ho nosil Charlesův prastrýc Edward VIII. (1894 – 1972), když byl ještě sám princem z Walesu.

TOHLE MUSÍTE VĚDĚT O KRÁLOVSKÉ SVATBĚ

ONLINE ŽIVÉ STUDIO MÓDNÍ POLICIE GALERIE

DRSNÁ ZKOUŠKA OBŘADU: William zuřil, snoubenci plakali

ŘEČ TĚLA: TOHLE MEGHAN PORADILA KATE! UŽ SI KRYJE BŘÍŠKO

Co čeká Meghan po svatbě? 8 VĚCÍ, KTERÉ NYNÍ UŽ NESMÍ

NA TYTO FOTKY A VIDEO by Meghan asi nejradši zapomněla. ORÁLNÍ SEX  v autě a rajcovní SVÁDĚNÍ MEZI GRILOVANÝM MASEM

DETAILY Z MEJDANU * OFICIÁLNÍ FOTKY  * KATE VS. MEGHAN

 

Pečetní prsteny byly v historii důležitým odznakem společenského postavení, autority, a dokonce i výkonu úřadu. Král Edward II. (1284 – 1327) dokonce ve 14. století vydal nařízení, že všechny oficiální dokumenty musí nést odznak panovníkovy vůle. A tou byl otisk prstenu s jeho erbem v pečeti. Synové královny Viktorie (1819 – 1901) nosili pečetní prsten po jejím vzoru na levém malíčku. Stejnou praxi pak zachovávali i otec a strýcové současné královny Alžběty II. (92), její choť Philip, vévoda z Edinburghu, nosil pečetní prsten jako vzpomínku na svého otce do 70. let.

Zásnubní šperk jí navrhl Harry sám

Žádostí o ruku se Harry loni na podzim pořádně blýskl. Zásnubní prsten sám navrhl, zhotovilo ho zlatnictví Cleave and Company, které má v oblibě i královna Alžběta. Prstenu ze žlutého zlata vévodí kámen z Botswany, kam vzal Harry svou lásku na první dovolenou. Po stranách pak jsou dva diamanty z kolekce princezny Diany, původně je měla na broži. „Jsou tam proto, aby s námi matka byla na té naší bláznivé společné cestě,“ vysvětlil princ.

Samotný velký kámen, zhruba tří- až pětikarátový, by běžně vyšel asi na čtyři miliony korun, prsten pak skoro na dvojnásobek – ovšem pouze pokud by náležel někomu obyčejnějšímu. Takto má královský šperk hodnotu nevyčíslitelnou.

Hold českému králi

Pečetní prsten Charlese, prince z Walesu, tvoří znak následníků britského trůnu: tři pštrosí pera protknutá korunou a v dolní části staré heslo »Ich dien« (Sloužím). Písmena jsou vyryta zrcadlově obráceně, aby teprve případný otisk do pečetě zobrazil celé motto správně.

Podle legendy si erb osvojil pozdější Eduard III. po vítězné bitvě u Kresčaku, k níž došlo 26. srpna 1346. V ní zahynul král Jan Lucemburský, otec Karla IV., který se do válečné vřavy zapojil i přesto, že byl již slepý. Jeho poslední slova měla být: „Toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal!“

Jako projev uznání a respektu k rytířskosti a chrabrosti českého panovníka převzal princ z Walesu jeho osobní heslo a tři pera z klenotu na jeho helmě.

Když zásnubní prsten, tak jedině velšské zlato

Pro výrobu zásnubních prstenů členů britské královské rodiny se od roku 1923 používá velmi vzácné čisté velšské zlato. Pochází z dolu Clogau Sv. David v Bontddu v severním Walesu, který byl definitivně uzavřen v r. 1998. První prsteny, které byly z nugetu vyrobeny, použili při své svatbě rodiče dnešní královny – princ Albert, vévoda z Yorku, a lady Elizabeth Bowes Lyon. Ze zbývajícího zlata vznikly prsteny dalších královských nevěst: princezny Alžběty (1947), princezny Margaret (1960), princezny Anny (1973) a lady Diany Spencer (1981). Z původního valounu zůstal dnes již jen jeden gram. V roce 1981 však Britská královská legie darovala Alžbětě II. kus 21karátového velšského zlata o váze 36 g. Catherine Middleton i Meghan Markle se tak mohou radovat z pokračování rodinné tradice.

SLEDUJTE ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVATBY HARRYHO A MEGHAN A ŽIVÉ SVATEBNÍ STUDIO S HOSTY I MÓDNÍ POLICIÍ V SOBOTU NA BLESK.CZ

Video: „Hlídali, kde sedíme.“ Jediný Čech na královské svatbě popsal atmosféru i peripetie

Fotogalerie
21 fotografií