Skvosty architektury minulých let i nejmodernější stavby čekají na prozkoumání po celý víkend. Už počtvrté je otevírá veřejnosti festival Open House Praha. „Letošní ročník festivalu nabídne hned několik novinek. Vedle dvou desítek nových budov, které se široké veřejnosti otevřou vůbec poprvé, jsme si pro návštěvníky připravili nově několik tematických okruhů zahrnujících například prvorepublikové budovy, konverze industriálních areálů či naše osobní doporučení,” uvádí ředitelka a hlavní produkční festivalu Andrea Šenkyříková.

Vizuálně nepřehlédnutelná budova EXPO 58, původně restaurace tzv. bruselského výstavního pavilonu z roku 1958, na okraji Letné zaujme svým nadčasovým vzhledem hned na první pohled.
Autor: Open House Praha

Mezi nejzajímavější stavby letošního ročníku patří víceúčelový palác DRN na Národní třídě, hospodárný a moderní dům se zelenými terasami. Další je pak legendární bruselský pavilon EXPO 58, který proslavil tehdejší Československou republiku a po svém historickém přemístění na Letnou mimo jiné stále nabízí nezapomenutelný výhled.

„Z historických budov by si návštěvníci neměli nechat ujít Clam-Gallasův palác či Hotel International Praha ve stylu socialistického realismu,“ dodává Šenkyříková. V nabídce více než šedesáti staveb pak festival představí u příležitosti letošního výročí sto let od založení samostatného Československa i dvacet prvorepublikových budov, mezi nimi například Petschkův palác či Tyršův dům.

Akci oblíbenou tuzemskými návštěvníky i turisty také letos doplní zajímavý doprovodný program pro všechny generace. V budovách CETIN, IPR Praha, Národní technická knihovna, QUADRIO a Petschkův palác se i ti nejmenší stanou architekty a v rámci prohlídek si mohou vyplnit hravé listy, ze kterých se dozvědí více o konkrétní stavbě a její architektuře.

Rodiče pak ve Vinařství Salabka čekajíochutnávky místního vína a pálenky, zájemce pak v neděli v 9:30 hodin i bohoslužba Církve československé husitské ve hřbitovní kapli Evangelického hřbitova ve Strašnicích. Kromě toho řada výstav, prezentací a přednášek.

Na slunných trojských svazích se rozpíná jedna z nejstarších dochovaných vinic v Praze – Salabka. Novým majitelům se podařilo pečlivou rekonstrukcí vdechnout usedlosti nový život. Na vinici se pěstuje patnáct druhů vína a kromě vinařství se zde nachází také první pražská palírna.
Autor: Open House Praha

A jak to všechno stihnout? „Návštěvníci mohou využít růžová kola Rekola bikesharingu. V rámci festivalu nabídnou po zadání kódu z našeho katalogu 10 jízd do 60 minut zdarma,“ řekla Blesku za pořadatele festivalu Lucie Nemešová. Úplnou novinkou jsou letos prohlídky s tlumočením do českého znakového jazyka v palácích DRN a Clam-Gallas. Seznam budov a další informace najdete na webové stránce openhousepraha.cz.

Fotogalerie
23 fotografií