Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Školní střelec zabil v Texasu devět studentů a učitele. Pak se bál zastřelit sebe

Autor: ČTK, ivm, tl, nkov - 
19. května 2018
08:39

Deset lidí, devět studentů a asistentku učitele, v pátek na střední škole v Texasu zabil mladík, který střílel v jedné z tříd. Oznámila to policie s tím, že dalších deset lidí zranil, několik z nich je ve vážném stavu. Pachatel, sedmnáctiletý student Dimitrios Pagourtzis, byl zadržen. Podle houstonských policistů byly ve škole a v jejím okolí nalezeny výbušniny. Policie obyvatele varovala před podezřelými předměty.

Většina mrtvých jsou podle televize ABC studenti. Útok se odehrál ráno kolem 8 hodiny při hodině výtvarné výchovy. Policie zjišťuje, kolik výbušnin Pagourtzis do školy přinesl a zda byla některá z obětí explozí usmrcena. Podle agentury AP šlo o trubkové nálože, lahve se zápalnou směsí a trhavinu v tlakovém hrnci. Výbušniny byly nalezeny i v domě, kde útočník bydlel, a v jeho automobilu.

Pagourtzis dochází do školy v Santa Fe a je členem jejího fotbalového týmu, sdělila agentuře AP přítelkyně útočníkovy rodiny. Je rovněž členem tanečního souboru při místním sboru řecké ortodoxní církve.

Zpravodaj ABC z místa uvedl, že policisté prohledali pachatelův dům v nedaleké obci Alvin, uvnitř údajně mohly být další výbušniny. Jako střelné zbraně použil pachatel pušku a revolver ráže .38, které patří jeho otci, upozornil texaský guvernér Greg Abbott.

Na místě střelby v škole v Santa Fe. Na místě střelby v škole v Santa Fe. | ČTK

V Pagourtzisových poznámkách na počítači a v mobilním telefonu našli vyšetřovatelé zmínky o tom, že vražednou střelbu plánoval. Na facebookovém profilu, který byl od střelby smazán, měl fotografii trička s nápisem "Born to kill" (Zrozen k zabíjení). Chystal se prý také potom spáchat sebevraždu. Policii se ale nakonec vzdal, protože k tomu „nenašel odvahu“, poznamenal Abbott.

Spolužáci střelce označili za tichého samotáře, s nímž nikdy nebyly potíže. Vášnivě se prý oddával videohrám a chtěl se stát příslušníkem americké námořní pěchoty. Policie o něm dosud žádné poznatky neměla.

Kamarády střelec ušetřil

Policisté stále ještě zkoumají, zda útočník neměl komplice. Velkou záhadou podle vyšetřovatelů zůstává také motiv. Studenty v napadené třídě, s nimiž se znal, útočník údajně ušetřil. Chtěl prý, aby někdo o jeho činu mohl vypovídat.

Velvyslanectví Pákistánu ve Washingtonu, D.C. mezitím na Twitteru oznámilo, že jednou z obětí byl výměnný student Sabika Skeikh. Další ze zavražděných je Cynthia Tisdale, asistentka učitele, jejíž smrt oznámil na facebooku její švagr.

Zdravotníci v sobotu agentuře Reuters sdělili, že čtyři z deseti zraněných jsou v kritickém stavu. Jsou mezi nimi i dva policisté, kteří se pokusili útočníka zastavit. Podrobnosti o jejich činu ale zatím na veřejnost nepronikly.

Soud odmítl Pagourtzise propustit na kauci. Zůstane tak až do soudního procesu ve vazbě. Student souhlasil s úředním přidělením advokáta. Obviněný, který se nevyjádřil ohledně pocitu viny, komunikoval se soudcem videokonferenčně z věznice.

Výbušniny mohly být v domě, kde bydlel

Zpravodaj ABC z místa uvedl, že policisté prohledali pachatelův dům v nedaleké obci Alvin, uvnitř údajně mohly být další výbušniny.

Střelba se odehrála ve městě Santa Fe, které leží asi 50 kilometrů jihovýchodně od Houstonu. Policisté oblast uzavřeli a evakuovali školu i přilehlé objekty. Části studentů se hned po začátku střelby podařilo uprchnout do bezpečí.

Prezident Donald Trump na Twitteru označil incident za srdcervoucí. „Moje vláda je odhodlána udělat vše, co může, aby ochránila naše studenty a držela zbraně daleko od rukou těch, kdo jsou hrozbou pro sebe i pro ostatní,“ napsal prezident.

Zde je první reakce prezidenta Trumpa: 

Americkou veřejnost letos v únoru vyděsila střelba na střední škole ve floridském Parklandu, kde přišlo o život 17 lidí. Útočníkem byl devatenáctiletý někdejší student školy Nikolas Cruz, který byl ze školy vyloučen z kázeňských důvodů. Pachatele policie zadržela a nyní stojí před soudem, prokuratura žádá trest smrti.

Na místě střelby v škole v Santa Fe. Na místě střelby v škole v Santa Fe. | Reuters

Další „argument“ do vášnivé debaty o zbraních

Tragédie na Floridě vyvolala celostátní vzrušenou debatu o posílení kontroly při prodeji zbraní. Změna druhého ústavního dodatku, který právo na držení zakotvuje, se ale podle amerických médií neočekává.

Několik školáků z Parklandu v pátek na střelbu v Santa Fe na Twitteru reagovalo. Jaclyn Corinová vyzvala prezidenta Trumpa, aby „něco udělal“, protože umírají děti. „Děti jsou vražděny a pro vás je to hra. Je to dvaadvacátá školní střelba jen v letošním roce. Udělejte něco,“ vzkázala studentka do Bílého domu.

Její spolužák David Hogg předpověděl, že politici začnou brzy projevovat lítost, jako by jim na dětech záleželo. „Starají se ale jen o své preference,“ napsal Hogg.

Podle agentury AP páteční incident debatu o dostupnosti střelných zbraní znovu rozvíří. Incident byl v Texasu nejkrvavější od loňského roku, kdy útočník zastřelil polooautomatickou puškou přes dvacet lidí ve vesnickém kostele.

Na místě střelby v škole v Santa Fe. Na místě střelby v škole v Santa Fe. | ČTK

Zde je přehled nejtragičtějších případů střelby na školách v USA za posledních 20 let (řazeno podle počtu obětí):

32 obětí - 16. dubna 2007 - Při střelbě na Virginském polytechnickém institutu přišlo o život 32 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Vraždil student z Jižní Koreje Čo Sung-hu, který nakonec sám spáchal sebevraždu.

26 obětí - 14. prosince 2012 - Na základní škole v Newtownu v americkém státě Connecticut postřílel dvacetiletý Adam Lanza 20 dětí ve věku šest až sedm let a šest dospělých. Předtím zastřelil svou matku v jejich rodinném domě a nakonec sebe.

17 obětí - 14. února 2018 - Při střelbě na střední škole v Parklandu na jihu Floridy přišlo o život 17 osob. Útočníkem byl devatenáctiletý někdejší student školy Nikolas Cruz, který byl ze školy vyloučen z kázeňských důvodů. Pachatele policie zadržela a nyní stojí před soudem, prokuratura žádá trest smrti.

13 obětí - 20. dubna 1999 - Na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton ve státě Colorado dva maskovaní mladíci, kteří sami byli studenty téže školy, zastřelili 12 studentů a profesora, 21 dalších zranili. Útočníci poté spáchali sebevraždu.

9 obětí - 1. října 2015 - Při střelbě v areálu vyšší odborné školy v americkém státě Oregon zemřelo deset lidí včetně střelce, dalších sedm jich bylo zraněno. Šestadvacetiletý Chris Harper Mercer měl u sebe šest legálně pořízených zbraní a dalších sedm se našlo u něj doma; spáchal sebevraždu poté, co se dostal do přestřelky s policisty.

7 obětí - 21. března 2005 - Celkem deset lidí zemřelo v indiánské rezervaci v Red Lake v americkém státě Minnesota. Student místní střední školy Jeffrey Weise zabil doma svého dědu a dědovu přítelkyni a v areálu školy zastřelil pět svých spolužáků, strážce, učitelku a nakonec sám sebe.

7 obětí - 2. dubna 2012 - Bývalý student korejského původu One Goh (43) postřílel sedm lidí na soukromé vysoké škole v Oaklandu v Kalifornii. Motivem byla pomsta pracovníkům školy i bývalým studentům za to, že s ním údajně špatně zacházeli. Policisté ho po činu zadrželi. Soud v roce 2013 konstatoval, že není duševně v pořádku a upustil od procesu.

radsab ( 19. května 2018 12:19 )

Utíkej se zachránit na Kubu nebo do Číny, Vietnamu!!!

jasnovidec01 ( 19. května 2018 10:41 )

Aha, tak ty jsi básník ,tak to jooo,jinak jasnovidec je jen nick vole

ianadruhou ( 19. května 2018 09:39 )

Na takovou hloupost jsi prisel sam, nebo jste doma usnesli?

Pepicek1953 ( 19. května 2018 08:25 )

tak američané chtějí radit celému světu ale nejsou schopni si udělat pořádek doma a tak se jen divím že se nestřílí i v Bílém domě

petr11 ( 19. května 2018 04:56 )

....každý, kdo vlastní zbraň, je potenciální vrah

Zobrazit celou diskusi