Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Levicoví extrémisté byli loni aktivnější než pravicoví, vláda o tom bude jednat

Autor: ČTK, ivm - 
18. května 2018
16:32

Extremisté loni v Česku uspořádali 334 akcí, což bylo o 26 víc než v roce 2016. Levicové extremistické subjekty loni pořádaly 235 akcí, pravicové 99. Počet extremistických trestných činů loni meziročně vzrostl o deset na 153. Kvůli extremismu bylo loni stíháno 132 lidí. Vyplývá to ze zprávy o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti v Česku za loňský rok, kterou má ČTK k dispozici. Dokument na některém z následujících jednání bude projednávat vláda.

Pravicově extremistická scéna byla dle dokumentu veřejně reprezentována zejména aktivitami Národní demokracie a Dělnické strany sociální spravedlnosti. Oba politické subjekty v loňských sněmovních volbách získaly pouze zanedbatelný počet hlasů. „V souvislosti s volební kampaní nebyly zaznamenány významné veřejné akce k mobilizaci stoupenců jako v předchozích letech,“ stojí ve výroční zprávě.

Dokument podobně jako v minulých letech uvádí, že pravicově extremistická scéna nedokáže dlouhodobě oslovit a mobilizovat širší veřejnost. „S jejími tradičními tématy začínají lépe operovat populistické, xenofobně zaměřené subjekty, které ale nelze označit za extremistické,“ uvádí zpráva.

Podle dokumentu byly loni zaznamenány pouze ojedinělé projevy neonacistického hnutí. Bezpečnostní složky zaregistrovaly 14 koncertů tzv. white power music, což byl meziroční nárůst o pět koncertů. Zvýšení počtu koncertů v zemi zpráva označuje za výrazný nárůst. Aktivní zůstaly také některé domobrany, jejich role však byla nízká či zanedbatelná. Podle výroční zprávy tato sdružení uměle vyvolávají pocity ohrožení a poukazují na údajnou nefunkčnost státních bezpečnostních složek. Dlouhodobě se zaměřují proti dlouhodobé české zahraniční politice.

Mezi levicově extremistickými hnutími převládala podle situační zprávy aktivita anarchistů, kteří se zaměřovali především na solidární akce s tuzemskými i zahraničními kolegy, proti nimž bylo vedeno trestní řízení nebo byli ve vězení. Dělali také akce proti xenofobii a rasismu, na podporu squattingu nebo sociálního bydlení.

Několik desítek českých aktivistů se loni účastnilo protestů proti summitu ekonomický nejvyspělejších zemí G20 v německém Hamburku. Při výtržnostech byly zadrženy tři osoby z Česka, z toho dvě byly později obviněny.

Detailněji než aktuální zpráva se vývoji extremistické scény věnuje Výroční zpráva o extremismu na území ČR v roce 2017. Tento dokument však zatím nebyl zveřejněn. Rovněž ho musí schválit vláda.

Video  JXD: Čeští anarchisti nesmrdí  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

 

 

Zobrazit celou diskusi