Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump varuje Kima: „Buď přistoupí na naše podmínky, nebo skončí jako Kaddáfí.“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. května 2018
22:05

Americký prezident Donald Trump opět vyzval Severní Koreu, aby se vzdala jaderných zbraní, za což prý vůdce Kim Čong-un dostane „velmi silné“ bezpečnostní záruky.  Zároveň ho ale Trump varoval, že pokud nedodrží své slovo o kompletní denuklearizaci své země, „skončí jako Kaddáfí“. KLDR odmítající tlak zaměřený na likvidaci jejího jaderného arsenálu uvedla, že nebude pokračovat v rozhovorech s Jižní Koreou, dokud nebudou vyřešeny otázky odzbrojování a americko-jihokorejského vojenského cvičení, informoval deník The Guardian.

Trump svou poznámkou o bývalém libyjském vůdci Muammaru Kaddáfím odkazoval na tzv. libyjský model, tedy typ jaderného odzbrojení, kdy je dosaženo „úplné, ověřitelné a nevratné demontáže“ jaderných zbraní.

Prezident USA však dodal, že k jeho uplatnění dojde jen v případě, že KLDR nedodrží svou dohodu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem o denuklearizaci Korejského poloostrova. Zmírnil tím tak prohlášení svého bezpečnostního poradce Johna Boltona, který libyjský model označil za jediné řešení.

Summir KDLR a USA v ohrožení

Pchjongjang kvůli tlaku ohledně jaderných zbraní zrušil chystaná ministerská jednání, dalším důvodem jsou i pokračující americko-jihokorejské vojenské cvičení. Kvůli manévrům KLDR pohrozila zrušením připravovaného summitu severokorejského vůdce s Trumpem. Pchjongjang uvedl, že tyto dva body by mohly vést až k odvolání vrcholné schůzky plánované na 12. června.

Šéf Bílého domu opět připustil, že konání summitu není jisté. Dohodu o denuklearizaci přitom označil za „nejlepší věc“, kterou může Kim udělat. Pchjongjang se tento týden proti používání tohoto příměru ohradil a Trump dnes dokonce uvedl, že o libyjském modelu se pro KLDR vůbec neuvažuje.

Trump žehlí výrok o libyjském modelu

„John Bolton s naprostou jistotou mluvil o situaci, kdyby nastal nějaký problém. Pak by nezbývalo než použít libyjský model. Kim je ochotný zničit svůj jaderný program, my jsme ochotní asistovat. Bylo to nedorozumění,“ uvedl Trump. Nechal se slyšet, že Kim bude s finálním řešením denuklearizace spokojený. Jaký návrh si pro Severokorejce připravil, ale americký prezident neřekl.

Trump rovněž spekuloval o tom, že za Kimovou „zpátečkou“ v otázkách jednání se Soulem a Washingtonem stojí jeho překvapivá návštěva Číny. „Jeho cesta do Pekingu všechny překvapila, nevím, co s prezidentem Si Ťin-pchingem řešil a zda to má nějaký vliv na jeho chování. Přípravy na červnový summit ale pokračují, oficiálně rozhodně odvolán nebyl,“ řekl americký prezident.

Jižní Korea uvedla, že se bude maximálně snažit obnovit pozastavené rozhovory mezi oběma Korejemi. Soul také nabídl, že by mohl hrát roli zprostředkovatele mezi Spojenými státy a KLDR, aby se zvýšila šance na úspěšný summit.

Antonin Blaha ( 19. května 2018 10:04 )

 To jsou zase silacke reci,ten chlap snad bere steroidy,jasne jim bylo receno ze Cina tento scenar nikdy nepripusti😂😂👍

Dannero ( 18. května 2018 23:18 )

Diplomacie na americký způsob, buďto se podřídíš nebo nastoupí síla. Toto je velmi nebezpečné chování.Když jsem to viděl ve zprávách v TV, docela mě zamrazilo, protože toto nedává žádný prostor ke skutečnému míru a tady prakticky potvrdil veškeré teorie o amerických zájmech na kontrolování celého světa.

zeleny.ropak ( 18. května 2018 23:04 )

Chování amerického presidenta vykazuje příznaky duševní poruchy. Jeho výroky hraničí s chováním klienta neklidného oddělení ústavu pro duševní choroby. Nejlepší by bylo, kdyby odtáhl se svými vojsky do Ameriky a nechal ostatní svět, ať si své problémy vyřeší sám.On bude dál dlouho blbě žvanit, až rozpoutá třetí světovou.Už ten jeho debilní výrok, že by Ukrajinci měli rozbombardovat nový most, co spojuje Krym s Ruským územím.Takové výroky normální člověk , přece nevyslovuje.

Zobrazit celou diskusi