„Jde o prostor o rozloze zhruba jednoho hektaru, jeho parková úprava včetně cest vyšla na 25 milionů korun,“ řekl náměstek primátora Martin Ander (Zelení).

Kolem hradu Špilberk, který byl dlouhá léta pevností chránící město, začal park vznikat v polovině 19. století. Iniciátorem těchto snah byl tehdejší starosta Christian d'Elvert. Unikátní je, že park obepíná celý kopec a lidé z něj mohou pohlížet na město do všech světových stran.

Nová cesta propojila park s Otevřenou zahradou Nadace Partnerství. Lidé tak mohou volit i cestu z Údolní ulice. „Je to poslední velké rozšíření špilberského parku na městských pozemcích,“ řekl Ander. Jde o severní stinný svah s menším množstvím slunce, a tak bude vyhovovat jiným rostlinám. Uvažuje se tak o vzniku rosaria nebo výsadbu trvalek.

Začátek rekonstrukce parku obsahoval kácení starých dřevin, nutné bylo celkové čištění porostu. Oblast byla zarostlá, nepřístupná.

„Našly se zajímavé věci, o kterých se nevědělo, například stoletý buk červený. V Severních zahradách nebyla cestní síť, nikdo tam nechodil,“ uvedl Ander.

Většinu peněz podle něj stálo právě budování cest. Do budoucna je podle něj možné, že v návaznosti na park vznikne například stezka v korunách stromů, které jsou známé z jiných míst Česka. V Otevřené zahradě Nadace Partnerství už nyní funguje městská farma.

Fotogalerie
11 fotografií