Tým pod vedením docenta Jiřího Malého strávil v sobotu kvůli Duchoslavovi na sále nekonečných šest hodin! Neplánovaných. Herec totiž neměl o defektu svého srdce doposud ani ponětí.

Bylo jeho štěstím, že ho minulý týden domnělá chřipka dohnala až do ordinace jeho obvodního lékaře. „Poznal, že mám zápal plic, a rovnou mě poslal do nemocnice. Z vojenské mě pak převezli do IKEM. Napřed říkali, že jen na vyšetření, nakonec jsem ale po něm jel rovnou na sál!“ odhalil herec Blesku ještě z nemocničního lůžka. „Prý to už hořelo...“ přidal.

Na hlase je stále znát, že ještě není úplně v pořádku. Čekají ho rehabilitace a teprve pak může pomýšlet na návrat do běžného života.

Dělal do vycpávek i lyží

Jan Antonín Duchoslav je pravnukem spisovatele Aloise Jiráska (†78). Jeho babička Magdalena z otcovy strany byla jednou ze šesti dcer slavného spisovatele. Do paměti diváků se zapsal hlavně jako frajírek Viki Cabadaj z filmu Sněženky a machři či jako podobný »vůdce« Miky Kadlec v seriálu Třetí patro. V 90. letech podnikal s dámskými ramenními vycpávkami, poté dělal instruktora lyžování, rekvizitáře, produkčního a osvětlovače. Příležitostně hraje v Divadle Radka Brzobohatého i ve filmu (Rafťáci, Vánoční Kameňák). Má syny Antonína (10) a Jana (6). S Toníkem byl půldruhého roku na mateřské dovolené.

Rekonstrukce chlopně

Lepší dlouhodobá prognóza, menší lékové zatížení, větší léčebný efekt. To vše přináší nový chirurgický postup, který se provádí u pacientů se srdeční vadou. Je vhodný u těch, kteří mají vadu aortální chlopně. „Nová metoda přináší pacientovi řadu benefitů. Hlavně lepší krevní oběh chlopně, ale také to, že není trvale ohrožen infekcí. Dlouhodobé výsledky jsou slibné. To znamená, že operace je vhodná pro všechny věkové skupiny,“ říká doc. MUDr. Vilém Rohn, CSc., přednosta Kardiovaskulární chirurgické kliniky 2. LF UK a FN Motol, kde tuto operaci provedli letos v lednu poprvé. Autorem inovativního postupu je kardiochirurg doc. MUDr. Jaroslav Benedík, který působí v německém Essenu.

Stříhají je podle šablon

Operace se od běžné náhrady chlopenní protézou liší v tom, že si novou chlopeň vytváří speciální chirurgickou technikou za pomoci geometrických šablon chirurg sám. Jako materiál chlopně se používá perikard (osrdečník), a to buď přímo z tkáně vazivového obalu srdce pacienta, nebo ze speciálně upraveného zvířecího osrdečníku.

Fotogalerie
11 fotografií

Video: Náhlá operace Josefa Klímy (67)! Hvězda Primy skončila na sále!

Video
Video se připravuje ...

Náhlá operace Josefa Klímy (67)! Hvězda Primy skončila na sále! Prima FTV, Blesk TV