„Ano, máme zájem, aby lidé z jižní Moravy, ale i Zlínska nebo Olomoucka létali od nás,“ netají se šéf bratislavského letiště Radek Zábranský.

Bratislava je totiž od Brna vzdálená jen 1,5 hodiny autem a nabízí pohodlnější spojení než po věčně ucpané D1 do Prahy. A hlavně: z Bratislavy začíná tento rok létat 11 nových leteckých linek; celkově má letiště v nabídce již 49 různých spojení.

„Chceme, aby si Moraváci zvykli, že se jim dost dobře vyplatí sledovat i nabídku letů z Bratislavy. Cestování z menšího a blízkého letiště jim hlavně o dovolených může ušetřit čas. Výhodou je i nulová jazyková bariéra,“ řekl Blesku Zábranský.

A brněnské letiště v Tuřanech? Mezitím přešlapuje na místě a strádá na úbytě. Aktuálně se z něj lze pravidelnými linkami dostat pouze do Londýna a Mnichova, v létě pak do 25 destinací v devíti přímořských zemích.

V Brně stále jen jednají

Jihomoravský kraj, který letiště pronajímá soukromé společnosti Accolade, aktivitu Bratislavy nevnímá jako snahu o využití slabin brněnského letiště. „Je jasné, že chtějí získat klienty,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek (ANO). „Doufáme, že se nám podaří dojednat do konce roku linky do nových destinací,“ dodal. Hejtmanství jedná se dvěma zahraničními aerolinkami, které by chtělo do Brna přilákat k pravidelným letům.

Letiště v Brně se přesto stále nedaří nastartovat. Posledním neúspěchem byl březnový krach jednání s rumunskou Blue Air, která planě slibovala létat do Milána, Říma, Barcelony, Bruselu a Lvova.

Bratislava nabízí novinky

Cestující si mohou letos z Bratislavy zabukovat přímé lety do 45 měst ve 23 zemích světa. Novinkami jsou lety do 11 destinací: Tbilisi, Dalamánu v Turecku, Eindhovenu, Londýna-Lutonu, Malty, Burgasu, Paphosu na Kypru, Soluně či sicilské Catanie. Od listopadu přibudou i linky do Marrákeše a Kyjeva-Borispolu. Z Brna se dá nyní dostat jen do Londýna a Mnichova, v létě pak i do 25 měst v devíti přímořských zemích.

VIDEO: Unikátní pohled na komplex brněnského letiště z řídicí věže.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní pohled na komplex brněnského letiště z řídicí věže Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
5 fotografií