Zdeněk Troška bude mít 18. května 65 let. Na tento věk vypadá víc než dobře, i tak se ale rozhodl, že žádnou slávu dělat nebude. „Je to tak, nic nebude a narozeninový den nechám proběhnout stejně jako ty ostatní. V relativním klídku a pohodě. Beru to tak, že je to krok k smrti blíž, takže nevidím důvod, proč bych měl jásat. Já jsem nikdy svátky ani narozeniny neslavil a nemíním na tom nic měnit. Neprožívám nijak ani Vánoce nebo Silvestra. Když padnou tahle data, tak se raději natáhnu a vezmu si knížku. Navíc nerad dostávám dárky, vždycky mě přepadne takový blbý pocit, že mě prezenty zavazují a musím se revanšovat. A když sám mám dávat dárky, tak je to děs. Je to pro mě docela utrpení a pořád se mi hlavou honí, abych dotyčného obdarovávaného neurazil nebo mu nedal něco, co nechce či nepotřebuje. Takže shrnu, žádné oslavy, žádné dárky a bude mi fajn,“ sdělil Zdeněk Troška. 

I přesto, že své narozeniny neslaví, přece jenom si s kolegy přiťukne. Ale žádný alkohol v tom nebude. „Víno nepiju, takže žádné ťukání nebude. Ale vlastně ano. Oslavím narozeniny jak jinak než prací. Máme rozpracovány dva scénáře, které bychom chtěli dotáhnout do konce a příští rok alespoň jeden natočit. Jde o historické drama Čachtická paní podle Joža Nižnánského a pak samozřejmě o pohádku,“ dodal režisér. 

Zdeněk Troška má velký zástup svých obdivovatelů a milující diváky, kteří se na jeho snímky rádi dívají znova a znova. Kritici ale jeho talentu moc neoplývají. Jak tohle vnímá? „Tohle mě nechává v klidu. Řekněte sami, co je lepší, mít od deseti kritiků palec nahoru a kino prázdný, anebo obráceně? Já ty filmy dělám opravdu pro lidi, aby se pobavili, potěšili a hotovo dvacet. A co si o tom myslí třeba paní Spáčilová a spol., je mi úplně fuk. Nechci točit v uvozovkách umělecká díla pro kino osamělého diváka, kde sedí pět lidí, a když se zhasne, tak ty dvě dvojice se věnují tomu, co zatím doma provozovat nemohou, a ta bába v první řadě se přišla ohřát, protože jí doma nejde topení. Mým snem, touhou a přáním je, aby se moje filmy promítaly třeba v cyklu pro pamětníky a stále se lidé u nich bavili. O tom ta moje práce je a bude,“ uzavírá Troška, který v pátek oslaví 65. narozeniny. 

VIDEO: Zdeněk Troška si naplánoval roční volno! Co bude dělat?

Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Troška: Naplánoval si roční volno! Co bude dělat? Hana Zejdová, Aleš Brunclík


Fotogalerie
34 fotografií