Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exministra Drábka a jeho náměstka Šišku obvinili. Kvůli dotačnímu podvodu

Autor: ČTK, Mii - 
16. května 2018
13:10

Někdejší ministr práce a sociálních věcí a bývalý místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek čelí obvinění. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ho i s jeho někdejším náměstkem Vladimírem Šiškou podezírají z dotačního podvodu. Měl se týkat Fondu dalšího vzdělávání, který spadá pod ministerstvo. Ve středu to uvedl web iDnes.cz.

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej stíhání potvrdil serveru iRozhlas.cz. Jména ale prozradit nechtěl. „Mohu uvést, že náš útvar vede stíhání dvou bývalých představitelů ministerstva práce a sociálních věcí. Jsou obvinění z přípravy trestného činu dotačního podvodu a trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, dílem dokonaného a dílem ve stadiu přípravy,“ uvedl.

Jména v tiskové zprávě neuvedl ani úřad, ze kterého bývalí pracovníci pocházejí. „Ministerstvu práce a sociálních věcí bylo oznámeno zahájení trestního stíhání bývalého ministra a dalších pracovníků MPSV pro dotační podvod. Ministerstvo se přihlásilo do trestního řízení jako další poškozený,“ napsalo ministerstvo.

Podle něj se věci věnuje současná ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová. „Vzhledem k tomu, že se jedná o další z řady trestních řízení, zřídila ministryně Jaroslava Němcová pracovní skupinu k zajištění důsledné ochrany zájmů při ochraně majetku ČR v těchto trestních věcech. Ministryně také nařídila neprodlené zahájení dalšího postupu, aby ministerstvu nevznikala další škoda,“ stálo dále v tiskové zprávě. 

Drábek se cítí nevinný

Deník MF Dnes nicméně zjistil, že se jedná právě o Drábka se Šiškou, který si aktuálně odpykává čtyřletý trest vězení kvůli manipulaci zakázky na výplatu sociálních dávek.

Stíhání navíc podle informací deníku bylo zahájeno již před čtvrt rokem, což potvrdil i samotný exministr: „Dne 27. 2. 2018 mi bylo doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání za skutky, kterých jsem se měl dopustit jako ministr práce a sociálních věcí v letech 2011–12,“ sdělil Drábek pro MF Dnes.

„Jsem trestně stíhán za to, že jsem opakovaně podepsal změnu zakládací listiny příspěvkové organizace ministerstva. Kreativní výklad policie je, že jsem tyto změny provedl úmyslně protiprávně, přičemž ani úmysl, ani protiprávnost není usnesením o zahájení trestního stíhání ani jeho odůvodněním jakkoli doložena,“ dodal.

Fond vzbuzuje podezření dlouho

Fond dalšího vzdělávání (FDV), kvůli kterému Drábek se Šiškou čelí obvinění, existuje od roku 2011 jako příspěvková organizace ministerstva práce. Vznikl kvůli čerpání peněz z evropských fondů na projekty ke zlepšení zaměstnanosti. Drábek rezort vedl od července 2010 do října 2012.

Policisté zasahovali na ministerstvu kvůli fondu v prosinci 2016. Tehdy přišli pro dokumenty a další materiály. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v červenci 2015 uvedl, že ministerstvo práce při zřizování fondu porušilo zákon. Rezortu se podařilo ukotvit fond do legislativy dodatečně, dostal se do novely o zaměstnanosti.

Podle dřívějších informací tak Evropská komise mohla fond vyhodnotit jako neoprávněného příjemce evropských peněz a hrozilo vracení dotací do Bruselu. Fond vedl například od roku 2012 kritizovaný projekt Stáže ve firmách za plánovanou částku 800 milionů – 680 milionů z fondů EU a 120 od státu.

marmat ( 16. května 2018 20:17 )

KAM SE HRABE konstrukce ČAPÍ HNÍZDO !!!

marmat ( 16. května 2018 19:59 )

Místopředseda TOP 09 - exministr Drábek přečů.á Čapí hnízdo 10x a je to velmi"potichoučku"....takový Květnový dárek intrikánovi Kalouskovi !!!?

santikxauz ( 16. května 2018 16:48 )

Ještě se někdo diví,proč žádná pravicová strana od roku 1989 nechce spolupracovat s komunisty,protože je to jediná strana která nekrade a takovou oni nepotřebují.

ellenic ( 16. května 2018 15:00 )

Ten škodil i jinak, mimo jiné, když pracovníkům spadajícím pod resort svého MPSV snížil platy. Už tak nevelké platy snížil, takže se ani nedivím, že je nyní obviněn .Vše špatné musí být potrestáno . Nemůžu ho ani vidět, už tenkrát mi z něho bylo na nic.jen ať mu naloží co proto, jako ministr mne naprosto zklamal .

Agent_007 ( 16. května 2018 14:07 )

Opět TOP 09.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa