Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Norská sociálka jim vzala dceru a sebere i další dítě: Babička přidala varování

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
16. května 2018
05:01

Odebrali jí dceru, protože vyrůstala v dětském domově a u pěstounů. Podle norské sociálky Barnevernet by tak mohla mít na dceru špatný vliv. Otec holčičky je ze Slovenska, takže je „nebezpečný“ cizinec. Rodina Ladických už tři roky marně bojuje o to, aby jim Barnevernet vrátil malou Maxine. Mladí rodiče nemohou mít ani další dítě, protože by jim bylo opět odebráno. Babička Maxine se rozhodla promluvit a skrze Blesk Zprávy varuje smíšené páry v Evropě: Může se to stát i vám.

Norská sociálka se zaměřila na mladou rodinu hned po narození Maxine. „Moje snacha vyrůstala v dětském domově a u pěstounů. Pro sociálku byla kvůli tomu nebezpečná, právě z tohoto důvodu. Můj syn, otec Maxine, byl pro ně nebezpečný cizinec,“ popsala Janka Ladická, babička holčičky, začátek celého příběhu. Matka Maxine je navíc neslyšící.

Norská sociálka rodinu neustále sledovala. Sociální pracovnice se u rodiny objevovaly neohlášeně, klidně i v noci. Rodiče i mimo zaběhnuté rituály museli dítě opakovaně přebalovat, kojit či chovat, a to pod dohledem úřednic a jejich kamery.

Nakonec sociálka rodičům dítě odebrala. A důvod? Nedostatečný oční kontakt dvou a půl měsíčního miminka s rodiči.

Babička: Norská sociálka nedodržuje zákony

Od této chvíle uplynuly už tři roky. Rodiče smí Maxine vídat pouze třikrát do roka. Dcera žije u pěstounů na utajené adrese. Ačkoliv rodina už dvakrát vyhrála soud, norská sociálka jim holčičku přesto nevrátila. Babička Janka svou vnučku viděla, když byla malé miminko.

„Norská sociálka nedodržuje zákony své země. Zjistila jsem, že pokud chce sociálka dítě odebrat a jeden z rodičů je cizinec, musí si zjistit, zda v zemi, ze které pochází, má další rodinu, která je ochotná se o dítě postarat,“ řekla Janka Ladická pro Blesk Zprávy. Sama na tuto skutečnost několikrát u soudu upozornila, nabízela, že se o Maxine postará. Ale sociálka a prý ani soudce ji neposlouchají.

Další dítě? „Rodičům Maxine by ho zase vzali“

Syn Janky Ladické a jeho partnerka nadále zůstávají v Norsku. Mají tu malou Maxine a pokud by vycestovali na Slovensko, sociálka by to možná mohla použít jako argument, že se o dceru nezajímají.

„Oni ani nemohou mít další děti, protože každé dítě by jim znovu odebrali,“ říká smutná babička.

„Může se to stát i vám“

„Je to diskriminace cizinců i sluchově postižených. Navíc jsem zjistila, že toto se neděje pouze v Norsku, ale např. ve Velké Británii a v dalších zemích Evropy. Smíšené páry jsou pro sociálku snadná kořist,“ říká babička.

I proto se rodina rozhodla přestat mlčet a vyjít se svým příběhem na veřejnost. Podle Janky Ladické se to může stát komukoliv.

K čemu vyzvala babička Maxine mladé rodiny, kterým odebrali dítě? Zjistíte ve videu:

Janka Ladická: Moje snacha ani syn nic neudělali

Babičku občas velmi mrzí, jak se lidé vyjadřují v médiích a diskusích. „Neustále čtu, že se v té rodině určitě muselo něco stát, jinak by dítě sociálka neodebrala,“ svěřuje se Janka Ladická se slzami v očích a dodává: „Přísahám na svou čest, že můj syn a snacha malé nikdy neublížili.“

Co dál řekla babička malé holčičky? Podívejte se:

Rodinu malé Maxine a další rodiny, které postihl podobný osud, můžete podpořit na této facebookové stránce.