Ještě než měli skutečné pachatele, vtrhli koncem dubna policisté do několika pokojů hotelu Astoria v centru Prahy. Měli totiž podezření, že se právě tam ukrývá sedm mužů, kteří vážně zranili číšníka ve Vladislavově ulici. Jenomže se spletli. Hotel obývala pouze partička sedmi izraelských turistů. Počínání policistů bylo údajně tak „vehementní“, že jeden z turistů musel podle svých slov vyhledat lékařskou péči.

Policejní zákrok odnesl hospitalizací

V podvečer do našich pokojů vtrhli těžkooděnci s vytaženými samopaly, maskami, helmami a v plné zbroji. Začali nás bít a drželi nám automatické zbraně u hlav,“ popisuje policejní zásah Eli Gershzon pro server Aktuálně.cz.

Policisté si podle něho počínali agresivně. Izraelcům trhali oblečení a nutili je ležet na zemi pouze ve spodním prádle. Přitom prý ani neměli snahu turisty legitimovat. „Šlápli nám na krky, abychom se nemohli hýbat, a spoutali nás,“ dodává Gershzon. Jednoho z nich při zákroku zranili natolik, že byl odvezen do nemocnice.

„Dostali jsme celou řadu poznatků k pachatelům a o jejich místě výskytu. Jeden z nich byl však mylný, což ale policisté v samotném prvopočátku nemohli tušit. Zadrželi v hotelu skupinu cizinců, kteří odpovídali popisu, ale jak se následně ukázalo, hledaní pachatelé to nebyli,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk s tím, že se policie Izraelcům za zásah omluvila.

I tak nejspíše celé „nedorozumění“ skončí žalobou. Izraelci se cítí dotčení a ponížení. „Z nevinného výletu se stal traumatický zážitek, který nám zanechal hluboké šrámy na duši,“ uvádí Gershzon. „K celé věci nutno dodat, že o celém zákroku byl informován státní zástupce a policisté komunikovali i s ambasádou,” řekl policejní mluvčí. Ta případ zatím nekomentovala.

 

Fotogalerie
34 fotografií