Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odveta za novičok? Šlechtová odvolala šéfa Vojenského ústavu, důvod neřekla ani jemu

Autor: ČTK, Mii - 
14. května 2018
17:31

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO) v pondělí odvolala ředitele Vojenského výzkumného ústavu (VVÚ) Bohuslava Šafáře. Na svém webu to uvedlo ministerstvo obrany. Důvody ke svému rozhodnutí ministryně nezveřejnila a neřekla je ani Šafářovi. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) šéfa ústavu kritizoval za výroky související s jedem novičok. Instituci dočasně povede zástupce ředitele Josef Hrnčiřík a na místo ředitele bude vypsáno výběrové řízení.

„Za dlouholeté působení v čele Vojenského výzkumného ústavu Bohuslavu Šafářovi děkuji,“ uvedla podle tiskové zprávy Šlechtová. Šafář, který i nadále zůstává zaměstnancem VVÚ, se nechtěl ke svému odvolání vyjadřovat. „Paní ministryně jako zakladatelka našeho podniku má právo odvolávat ředitele. Svého práva využila, více vám k tomu nemůžu říct,“ řekl ČTK. O svém konci v čele VVÚ byl informován před vydáním tiskové zprávy. Důvod odvolání se nedozvěděl, uvedl.

Kritika za výrok o novičoku

Veřejnosti poměrně neznámá instituce se dostala do centra pozornosti začátkem května, když prezident Miloš Zeman prohlásil s odkazem na vojenské zpravodajce, že se v ČR v malém množství vyráběla a testovala nervově paralytická látka A230, kterou označil za novičok, BIS podle prezidenta naopak dospěla k závěru, že tento plyn nebyl novičok. Premiér Andrej Babiš pak po schůzce se šéfy obou tajných služeb řekl, že látka typu novičok se v ČR nevyráběla, nevyvíjela ani neskladovala.

Před týdnem Babiš České televizi řekl, že nedorozumění mohl zapříčinit ve svém vystoupení z poloviny března šéf VVÚ Bohuslav Šafář. „Výrok toho ředitele ústavu byl veřejný a nešťastný. Z toho vzniklo to nedorozumění,“ uvedl. V pondělí pak během návštěvy v Ústeckém kraji uvedl, že Šlechtovou o Šafářovo odvolání nežádal. „Já jsem určitě nežádal, aby ho odvolala, ale informovala mě o tom. Ale je pravda, že některé výroky pana ředitele Šafáře byly kontroverzní a sehrály určitou roli na mezinárodním poli,“ řekl premiér.

Šafář začátkem března řekl, že podobné látky se v ČR vyrábějí – podle jeho slov se jedná spíše o „laboratorní přípravu malého množství“ – jen pro laboratorní účely, kvůli otestování jejich vlastností, a to se souhlasem Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Konec Šafáře v čele Vojenského výzkumného ústavu není jedinou personální kauzou spojovanou s možným výskytem novičoku v ČR. Média například v uplynulých dnech spekulovala, že neshody kolem novičoku stály za prezidentovým nedávným odmítnutím jmenovat šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku do generálské hodnosti.

Ústav slaví úspěchy

Současný Vojenský výzkumný ústav (VVÚ) založilo jako státní podnik v roce 2012 ministerstvo obrany, Bohuslav Šafář jej vedl od počátku. Ústav vznikl převodem odborných činností, majetku a personálu z odštěpného závodu Vojenského technického ústavu ochrany Brno a státního podniku VOP CZ v Šenově u Nového Jičína. VVÚ přitom navazuje na výsledky více než půlstoletí práce svých předchůdců, kteří se podíleli na armádním výzkumu a vývoji.

Ústav je charakterizován jako multioborová výzkumná organizace, která pro ministerstvo obrany koordinuje základní výzkum, provádí aplikovaný výzkum, řídí vývoj a inovace vojenské techniky a materiálu, zabezpečuje zkoušky vojenské techniky a odborná školení specialistů v mnoha oborech. Mezi ně patří chemická, biologická a radiační ochrana, elektronický boj a maskování nebo materiálové inženýrství.

Těchto oblastí se týká i výzkum, který VVÚ provádí. Jeho zaměstnanci se věnují například vývoji senzorové techniky, elektronickému a kybernetickému boji a maskování, zabývají se speciálními materiály, ať už kovovými nebo nekovovými. Velkou roli v jejich práci má výzkum zaměřený na ochranu obyvatelstva proti zbraním hromadného ničení, chemickým a jaderným haváriím, chemickému, elektronickému a kybernetickému terorismu a útokům proti významným objektům infrastruktury.

Tak jak to České republice umožňuje platná Úmluva o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní a o jejich zničení (CWC), zabývá se ústav také výzkumem zvláště nebezpečných chemických látek a nebezpečných chemických směsí, a to pro výzkumné a výcvikové účely.

K výsledkům práce ústavu patří například soupravy pro zjišťování chemických látek, dozimetry, protichemické masky, ochranné oděvy, dekontaminační prostředky nebo polní chemické laboratoře, ale i radiotechnické průzkumné prostředky jako známá Tamara. V ústavu vznikla také chemická průzkumná vozidla na základě automobilů Land Rover. Odborníci z ústavu se v minulosti zapojili do mise UNSCOM v Iráku, zabývající se tamními zásobami zbraní hromadného ničení, cvičili také inspektory Organizace pro zákaz chemických zbraní v Haagu.

ellenic ( 14. května 2018 20:22 )

Nechápu, proč s sebou brala psa na kladení věnců , to opravdu nepřemýšlí . Byl to pietní akt a tam nemá pes co dělat, tedy ani pes paní ministryně . Působí dost nesympaticky, taková studená ženská.

pupicek001 ( 14. května 2018 20:19 )

Slechtu vymyslel Milos

pupicek001 ( 14. května 2018 19:47 )

Pokladat vence a rovnat stuhy to ji slo

pupicek001 ( 14. května 2018 19:43 )

Milos se preci za zida nestydi

pupicek001 ( 14. května 2018 19:26 )

Milos ji skocil na spek s novicoukem, ona ministrovi. Pravil koblizek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa