Část stanice metra Budějovická se kvůli havarijnímu stavu znepřístupnila Pražanům letos 22. ledna. Uzavírka se od té doby vztahuje nejen k hromadné dopravě, ale také k prostorům v těsném sousedství s obchodním centrem DBK (Dům bytové kultury). Součástí ohrožených prostorů je také terasa, která je dílem architektů Machoninových. Ti jsou například autory obchodního domu Kotva v centru metropole.

Rozsah uzavírky provozovatelé DBK kritizují. Oslovili proto odborníky, kteří se zabývali konstrukcí i statikou zmiňované terasy. Uvažuje se o jejím úplném odstranění. Znalecký ústav Fakulty stavební ČVUT, který DBK oslovil, se přiklonil k závěrům statika Marka Lukáše, podle kterého je možné terasu zachránit bez demolice.

DBK stále kritizuje magistrát kvůli uzavírce prostoru na Budějovické, úřad čeká na rozhodnutí ministerstva dopravy.
Autor: Daniel Vitouš

„Znalecký ústav došel k závěru, že stávající konstrukce byla v minulosti navržena korektně. Jedná se o kvalitní nosnou konstrukci, která po provedení drobných oprav, celkového řádného ošetření a za předpokladu obvyklé údržby může odhadem sloužit dalších 60 let, na které byla navržena. Při dodržení výše uvedeného je konstrukce bezpečná a spolehlivá,“ uvedl ke stávající situaci Michal Donath, který DBK mediálně zastupuje.

Magistrát v brzké době nic neotevře

Zpřístupnění prostorů, které není nezbytně nutné uzavřít, v minulosti po magistrátu požadovala také radnice Prahy 4. Magistrát se ale brání, že v současnosti tak není možné učinit.

„Magistrát nemůže průchod otevřít, protože máme nařízeno stavbu vyklidit. Proti rozhodnutí SSÚ (speciální stavební úřad) bylo podáno odvolání některými účastníky řízení a veškerý spisový materiál byl předán odvolacímu správnímu orgánu, kterým je ministerstvo dopravy,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

V řízení o odvolání podle něj ministerstvo posoudí věcnou i procesní správnost postupu stavebního úřadu. „Podané odvolání má za následek, že rozhodnutí nenabylo právní moci. Vyčkáváme na rozhodnutí ministerstva dopravy, které by mělo být konečným rozhodnutím,“ dodal Hofman. Dokud úřady v této věci nerozhodnou, bude platit stávající stav, tedy uzavírka všech prostorů až do odvolání.

Fotogalerie
15 fotografií