Bývá zvykem, že nevěstu do kostela doprovází její otec. Meghan se však rozhodla dát prostor oběma svým rodičům. Matka Doria Ragland tak v sobotu pojede s dcerou ve voze až ke kapli sv. Jiří. Zde se vytvoří průvod z družiček a pážat, který zamíří ke slavnostnímu vchodu, odkud pak Meghan k oltáři povede princ Charles, který zastoupí nemocného Thomase. Paní Ragland do kaple vstoupí následně jiným vchodem.

Nevěsta rovněž nebude během obřadu svému nastávajícímu manželovi slibovat, že ho »bude poslouchat « a »sloužit mu«. Tuto tradiční formulaci nahradí zřejmě modernější variantou.

A princ Harry se bude muset rozhodnout, zda bude nosit manželský prsten. U mužů v královské rodině to totiž nebývá zvykem.

Také výběr víkendového dne narušuje dosavadní praxi, podle které se královské sňatky uzavírají většinou během týdne. Svatba prince Williama tak byla v pátek (29. dubna 2011) a princ Charles si lady Dianu Spencer bral ve středu (29. července 1981).

V obou případech byl rozhodnutím vlády vyhlášen celonárodní den volna. K tomu tentokrát nedojde. Jedno opatření však o výjimečnosti příští soboty svědčí: byla prodloužena otvírací doba hospůdek a barů. Lidé si tak budou moci připít na zdraví novomanželů až do jedné hodiny po půlnoci.

Kočáry pro dobré i špatné počasí

Po skončení obřadu usednou novomanželé do otevřeného kočáru typu Ascot Landau z královských stájí. Princ Harry ho dobře zná, protože v něm jel v procesí při svatbě svého staršího bratra v roce 2011.

Podle vyjádření vrchního štolby Tobyho Brownea se jedná o ”…světlý a menší kočár vyrobený v roce 1883. Jeho výhodou je možnost vyššího usazení členů královské rodiny, což je lepší pro přihlížející. Dvůr má takových kočárů celkem pět.

V případě deště se projížďka uskuteční ve Skotském státním kočáře z roku 1830, jehož velká okna a částečně prosklená střecha jsou doplňky z roku1969.

Kočár potáhnou čtyři koně a další dva ho budou doprovázet. Známá jsou i jejich jména: Milford Haven, Plymouth, Storm a Tyrone (otec a syn), Sir Basil and Londonderry.

Předepsané oblečení

V pokynech, které byly přiloženy k pozvánkám, se objevila poznámka No swords, tedy žádné kordy. Je určena důstojníkům, kteří se na obřad dostaví v uniformě, ale neozbrojeni. Neměli by si připínat ani medaile. Ostatní pánové se dostaví v žaketu nebo obleku, pro dámy je předepsán kostým a klobouk.

Hosty odvezou hromadně

Hosté pozvaní do kaple sv. Jiří byli obesláni podrobnými instrukcemi. Podle nich se ve stanovený čas shromáždí v areálu Windsorské farmy, která je zhruba 5 km od hradu. Zde podstoupí bezpečnostní kontrolu. Poté budou autobusy a mikrobusy převezeni do místa konání svatby.

Je zakázáno mít u sebe kameru či objemnější zavazadla. Další prosba se týká nepoužívání mobilních telefonů či jakékoli jiné záznamové techniky během obřadu.

Pro dopravu členů královské rodiny budou použity státní limuzíny, mezi které patří vozy značky Bentley, Rolls-Royce a Daimler.

SLEDUJTE ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVATBY HARRYHO A MEGHAN A ŽIVÉ SVATEBNÍ STUDIO S HOSTY I MÓDNÍ POLICIÍ V SOBOTU NA BLESK.CZ

Královská svatba v číslech

100 000- Očekává se, že do Windsoru v den svatby přijede až 100 000 lidí. 4200 Tolik policistů bude v ulicích.

30 000 000- Náklady v librách na bezpečnostní opatření, v korunách je to cca 900 milionů. Mimochodem, při svatbě prince Williama to bylo o třetinu méně.

0- Spekulovalo se, že mezi hosty bude Barack Obama, který patří k okruhu přátel prince Harryho. Nestane se tak údajně proto, aby se zabránilo diplomatickému napětí s prezidentem Donaldem Trumpem. Na svatbě tak nebude ani současný, ani žádný z bývalých šéfů Bílého domu.

2600- Do hradu Windsor bylo pozváno více než 2600 zástupců veřejnosti (např. 610 obyvatel Windsoru, hradních rezidentů, členů kongregace kaple sv. Jiří a 530 zaměstnanců královského dvora), kteří budou sledovat příjezd a odjezd novomanželů a hostů.

Program svatebního dne

(Časy jsou uvedeny podle středoevropského pásma, ve Velké Británii je o hodinu méně)

10:00 - Hrad Windsor otevře brány pro pozvané zástupce veřejnosti.

10:30 – 12:00 - Příjezd hostů pozvaných na obřad ke kapli sv. Jiří.

12:20 – 12:43 - Příjezd členů královské rodiny.

12:45 - Příchod ženicha v doprovodu svědka.

12:55 - Příjezd královny Alžběty II. a prince Philipa k západnímu portálu kaple.

12:59 - Příjezd Meghan Markle v doprovodu matky Dorii.

13:00 - Začátek svatebního obřadu za přítomnosti 600 hostů.

14:00 - Konec obřadu, následuje jízda novomanželů v kočáře městem.

15:00 - Svatební recepce pro 600 hostů pořádaná královnou Alžbětou II.

20:00 - After párty pro 200 hostů na pozvání ženichova otce – prince Charlese.

Vše o svatbě prince Harryho a Meghan čtěte zde >>>

Fotogalerie
35 fotografií