Nejstarší a nejprestižnější tuzemskou výstavu vín ve Valticích navštívilo více než 6 000 lidí. Počet obyvatel městečka se tak o víkendu ztrojnásobil. Za stokorunu vstupného měli návštěvníci možnost ochutnat ta nejlepší vína oceněná ve slepé anonymní ochutnávce nezávislou porotou odborníků. 

O post šampiónů bojovalo 708 vzorků ze 128 vinařství z Moravy, Česka, ale i Slovenska a Rakouska. Téměř žádný z opravdových vinařů si totiž nenechá valtickou prestižní výstavu ujít.

Valtické vinné trhy totiž patří mezi nejstarší vinařskou přehlídku vín na světě a zároveň se pyšně řadí mezi nejprestižnější vinařské soutěže ve střední Evropě. Vinařská soutěž má již více než 160letou tradici a je nazývána jako Wimbledon mezi výstavami. První zmínky sahají až do poloviny 19. století.

Nejlepší vína přijela chutnat celá republika

Návštěvníci z celé republiky doslova Valtice zavalili. Břitkou ostravštinu střídalo líné zpěvné nářečí Pražanů, přiharcovali ale i gurmáni z Podkrkonoší nebo Šumavy. U dalších lavic debatovali Slováci, všude byla slyšet němčina. Účast vinařů z domácího Moravského Slovácka byla takříkajíc povinná.

V zámecké jízdárně se všichni tlačili hlavně u vzorků vítězů v jednotlivých kategoriích. Doslova narváno bylo u šampionů soutěže. „Přijeli jsme z Ostravy a nestačíme se divit, jak skvělé pití tady je,“ svěřila se Blesku Renata Kousková.

Červená výhra na „domácím kurtu“

A kdo vyhrál? Mladé víno z ročníku 2017 Rulandské bílé z vinařství Golguz v Hlohovci. Absolutním vítězem červených vín bylo Svatovavřinecké výběr z hroznů 2015 z rodinného vinařství Château Valtice – vinné sklepy Valtice. „Radost máme o to větší, že jsme šampiona získali s tradiční odrůdou Svatovavřinecké, kterého se na Moravě pěstuje vůbec nejvíc na světě. Víno nám zrálo téměř dva roky v barikových sudech v zámeckém sklepě,“ řekl David Šťastný z Château Valtice. Jeho vinařství se podařilo vyhrát – řečeno tenisovou terminologií - na domácím kurtu poprvé po 17 letech.

Bílým králem je Volařík

Králem mezi bílými víny se stal Ryzlink vlašský ročník 2016 z vinařství Volařík Mikulov. „Vlašáky z Pálavy mají svůj charakter, svoji typičnost, jsou komplexní,“ popsal vítěze bílých vín Miroslav Volařík.
Přátelská atmosféra byla naplněná nejen vínem, ale i nabitým doprovodným programem. V Zámeckém divadle řečnil například na téma Vino a sex Radim Uzel. A lidé v sobotu večer zlomili i český rekord v řetězovém přípitku. K společnému přiťuknutí oceňovaným vínem se jich sešlo do jízdármy 556!

Fotogalerie
6 fotografií